Przeziębienie. Co o nim wiemy?

Zbliża się przeziębienie

Wszyscy doświadczamy bólu gardła, kataru, boleści i ogólnego rozbicia, które zapowiadają, że zbliża się przeziębienie. Inne znajome sygnały to kaszel, ból głowy i suche, bolące czy nadwrażliwe drogi oddechowe. Większość lekarzy uważa, że pospolite przeziębienie, takie jak choćby grypa, są spowodowane kontaktem i podatnością na rozmaite, powszechnie występujące wirusy. Jednak nie wszyscy, którzy mieli kontakt z tymi wirusami, „łapią” przeziębienie lub grypę. Dlatego medycyna naturalna podkreśla, że w leczeniu oraz zapobieganiu przeziębieniu i grypie duży wpływ ma indywidualny układ immunologiczny. To silny układ odpornościowy zmniejsza podatność na te choroby.

Grypa

Co roku prawie połowa populacji w naszym kraju „łapie” przeziębienie. U 40 procent z chorych rozwija się grypa. Objawy w przypadku przeziębienia i grypy są często podobne, ponieważ obie choroby są wywołane przez tą samą rodzinę wirusów dróg oddechowych. Grypa zazwyczaj rozwija się szybciej i poważniej. Obejmuje również większą część organizmu. Przeziębienie może wystąpić o każdej porze roku. Grypa natomiast rozwija się w epidemie późną jesienią i zimą. Poza zakażeniem dróg oddechowych, grypa wywołuje średnią albo wysoką temperaturę, bóle mięśni i ostre osłabienie. Mogą się również pojawić wymioty i rozwolnienie. W wyjątkowych przypadkach, w szczególności u osób podatnych, grypa może doprowadzić do zapalenia płuc. Inne powikłania grypy, mimo że nieczęste, to zapalenie mózgu (encephalitis) lub mięśnia sercowego (myocarditis), zespół Reye`a (zespół dotyczący głównie dzieci, powodujący nieprawidłowy rozwój mózgu i funkcji wątroby) .

Dlaczego „łapiemy” przeziębienie?

Większość z nas uważa, że to wirusy są przyczyną przeziębienia i grypy. Jeżeli to jest prawdą, to dlaczego niektórzy są zdrowi, kiedy wszyscy w pracy i w domu chorują? Odpowiedź jest prosta: niektórzy dzięki swojemu systemowi immunologicznemu potrafią się bronić przed atakiem wirusów. Osoby z osłabionym systemem immunologicznym stają się podatni na zakażenia. Ważne jest żebyśmy wiedzieli, co osłabia nasz system odpornościowy. Nasza dieta, tryb życia, praca i stres są czynnikami mającymi ogromne znaczenie dla układu immunologicznego.

Przeziębienie to naturalny sposób na odtrucie własnego organizmu

Według medycyny naturalnej, przeziębienie lub grypa są jednymi ze sposobów na odtrucie własnego organizmu. Kiedy nasz system immunologiczny jest osłabiony przez złą dietę, stres, nadmiar pracy, brak odpoczynku,  przeziębienie lub grypa może odtruwać naszego organizmu z pomocą gorączki, kataru, biegunki itd. To również sposób, w jaki nasz organizm domaga się odpoczynku, kiedy za dużo pracujemy i mało odpoczywamy (równowaga między pracą i odpoczynkiem jest podstawowym prawem w zachowaniu zdrowia). 

Dieta, która chroni przed grypą

Z pokarmów, które prowadzą do zaburzenia funkcji układu immunologicznego, najszkodliwszy to cukier prosty, który – jak udowodniono – upośledza funkcję białych krwinek. Również słodzik, koncentraty owocowe i cukier zawarty w alkoholu szkodzą.

Druga grupa produktów to produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso i przetworzony nabiał (mleko i sery homogenizowany),  które obecnie zawierają toksyny takie jak bakterie, hormony, pestycydy i antybiotyki. Należy te produkty również wyeliminować. Jeżeli jesz mięso, upewnij się, że twoje funkcje trawienne są prawidłowe i kupuj produkty mięsne pochodzące z ekologicznych gospodarstw. Mleko krowie i jego produkty są często opisywane jako „produkujące śluz”. Narastające przekrwienie błon śluzowych, które to jedzenie może spowodować, koreluje z częstszymi infekcjami dróg oddechowych. Większość ludzi, którzy unikają nabiałowych produktów w czasie leczenia przeziębienia czy grypy, mają mniej przekrwioną śluzówkę nosa i mniej wydzieliny z gardła. 

Kolejna grupa produktów, która przy okazji pojawia się w naszych jadłospisach, to dodatki. W wielu produktach pojawiają się syntetyczne barwniki, przyprawy zawierające wzmacniacze zapachu i smak, konserwanty i syntetyczne oleje oraz tłuszcze roślinne. Niestety te produkty bardzo osłabiają nasz system immunologiczny i są główną przyczyną alergii u wszystkich.

Alergie a przeziębienie

Osoby, u których stwierdzono alergię (zarówno pokarmową, jak i na pyłki, sierść, kurz, pleśń itd.) są bardziej podatne na przeziębienie. Poprzez przekrwione i zapalnie zmienione błony śluzowe nosa, zatok i gardła, osoby z alergią są bardziej podatne na atak wirusów. Chociaż alergie często mają podobne objawy jak przeziębienie, zwykle mają one jednak charakter sezonowy i nie towarzyszy im gorączka ani infekcja.

Alergie oddechowe mogą również odgrywać rolę w wywoływaniu przeziębienia czy grypy poprzez obniżenie odporności i ułatwienie wniknięcia czynników infekcyjnych do dróg oddechowych. 

Stres

Stres to kolejny czynnik, który zwiększa podatność na infekcję. W czasie stresujących sytuacji uwalniane są hormony, które powodują obkurczenie grasicy i spadek aktywności immunologicznej. Im większemu stresowi podlega człowiek, tym bardziej narażony jest na infekcje.

Co jest najważniejsze w leczeniu przeziębienia i grypy

  • We wnętrzu naszego organizmu mieszka 4-5 tysięcy mikroorganizmów, bakterii, wirusów i grzybów.  Kluczem do utrzymania zdrowia jest ograniczenie ich populacji poprzez unikanie niektórych produktów. Ograniczmy spożycie cukru, alkoholu, przetworzonego nabiału, mięsa w nadmiarze oraz konserwantów. 
  • Dodatkowy sen, obniżenie spożycia cukrów prostych, picie dużych ilości ziołowych herbat, wody, soków warzywnych i bulionu, by zapobiec wysuszeniu dróg oddechowych, pozwoli wzmocnić funkcje obronne i wspomoże odtruwanie. 
  • Zielone (szpinak, zielony groszek, brokuły itd.) i pomarańczowe warzywa (marchewka, dynia itd.)  są bogate w beta-karoten. Podczas sezonu na grypę i przeziębienie spożywaj jedno z każdego rodzaju dziennie.
  • Czosnek to historycznie ludowe remedium. Jest rośliną o silnym działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Świeżo starty czosnek ma właściwości bakteriobójcze, nawet w stosunku do bakterii opornych na powszechne antybiotyki. W innych pracach naukowych udowodniono, że chroni on przed wirusem grypy i pobudza wytwarzanie przeciwciał. Gotowany czosnek jest nie tylko mniej pachnący, ale ma również mniej właściwości leczniczych. Aby uzyskać optimum korzyści ze spożywania czosnku, należy go spożyć surowym.

Witamina C

Najpowszechniejszym suplementem stosowanym do zwalczania przeziębienia jest witamina C (więcej o witaminie C). Liczne badania wskazują, że osoby przyjmujące bardzo duże dawki witaminy C (znacznie przekraczające standardy amerykańskiego RDA) rzadziej, łagodniej i krócej chorują na przeziębienie. Poza działaniem antybakteryjnym i antywirusowym witamina C ma właściwości immunostymulujące. Pobudza białe ciałka krwi, zwiększa poziom interferonu (grupa białek zwalczająca wirusy, wydzielana przez leukocyty) i reakcję przeciwciał, pobudza wydzielanie hormonów grasicy i poprawia strukturę tkanki łącznej. Skuteczna dawka witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi 10,000 -20,000 miligram na dobę w 3-6 dawkach.  Dawkę tę należy utrzymać aż do ustąpienia objawów infekcji. Zwykle trwa to 2 do 5 dni. 

 

Foto: David Mao Unsplash.