Problem z karmieniem piersią – gdy matka nie może karmić
Problem z karmieniem piersią
Czasami karmienie piersią okazuje się niemożliwe (powodem może być choroba matki lub dziecka, silny stres, brak dostatecznej motywacji do karmienia piersią, brak odpowiedniej pomocy przy problemach z laktacją). Gdy występuje problem z karmieniem piersią, warto pamiętać, że przemysłowo wytwarzane mieszanki (pomimo najlepiej zestawionych składników odżywczych) nie są jedyną alternatywą dla matczynego mleka. Istnieją inne możliwości. Zamiast mleka matki można podać mleko kozie, świeże mleko krowie, mleko ryżowe (powszechna praktyka na południu Indii) lub mleko migdałowe. Od czwartego miesiąca można podawać kleik ryżowy, kleik ryżowy z mlekiem krowim lub wywar z warzyw.
Ważne: mleko krowie w takim przypadku powinno być świeże, nieodtłuszczone, niehomogenizowane i najlepiej pochodzić od zwierząt hodowanych metodami ekologicznymi. Dzieci, które mają alergie na mleko krowie, mogą używać koziego mleka. Jeżeli są uczulone także na kozie mleko, wówczas używamy świeżo przygotowane mleczka pochodzenia roślinnego (ryżowe, migdałowe).
Co zamiast mleka matczynego
MLEKO RYŻOWE
Można podawać od urodzenia, jeśli matka ma mało pokarmu w piersi
1 szklanka ryżu
6 szklanek wody
Ryż dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie na kilka (4-5) godzin lub na noc. Następnie ryż zalewamy wodą i gotujemy w szybkowarze na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Ugotowany przecieramy przez gęste sitko. Może być podawany w połączeniu ze świeżym mlekiem krowim lub kozim lub sam.
KLEIKI RYŻOWE – od urodzenia
100ml pokarmu przygotujemy, mieszając 2 części mleka ryżowego(przepis podany wyżej) z jedną częścią świeżego, przegotowanego mleka krowiego lub koziego oraz 3-4 krople oleju lnianego. Można przygotować jedzenie na cały dzień i przechowywać w lodówce.
Jeżeli niemowlę nie toleruje mleka krowiego, ani koziego, można dodać mleko migdałowe.
KLEIK RYŻOWY – od 3 miesiąca
100ml mleka przygotujemy mieszając jedną część kleiku ryżowego (według przepisu podanego wyżej) i jedną część mleka krowiego, koziego lub migdałowego.
MLEKO MIGDAŁOWE
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody
Szczypta soli
Migdały namoczyć na noc. Rano obrać ze skórki, dodać wodę i gotować 10-15 minut. Następnie wszystko zmiksuj i przecedź przez sito. Można dosłodzić słodem ryżowym lub koncentratem jabłkowym. Mleko można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Odcedzoną masę migdałową można wykorzystać do płatków.
WYWAR Z PRAŻONEGO RYŻU
0.5 szklanki naturalnego ryżu
1.5 szklanki wody źródlanej
Upraż w rondelku pół szklanki naturalnego ryżu, aż stanie się lekko brązowy. Następnie dodaj wodę i gotuj na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Przecedź przez sitko i podaj dziecku ok.50-100ml wywaru 1-2 razy dziennie. Wywar poprawia zdolność trawienia mleka.
WYWAR Z WARZYW DLA NIEMOWLĄT
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
Kawałek dyni (nie jest konieczny)
Natka pietruszki
3 szklanki wody
Warzywa wyszoruj szczoteczką i pokrój, zalej wodą źródlaną. Dodaj natkę pietruszki i doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz ogień i pod przykryciem gotuj ok. 45minut. Odcedź i podaj wywar do picia.
Kategorie: Opieka i pielęgnacja noworodka, Świadome rodzicielstwo