10 powodów by pić zieloną herbatę

Wielu ekspertów żywienia twierdzi, iż czysta woda jest najzdrowszym napojem zaspokajającym pragnienie. Mimo, że jest znacznie lepszym wyborem niż soki owocowe czy soda, które powodują wzrost poziomu cukru we krwi i prowadzą do wzrostu masy ciała, istnieje jeszcze lepszy napój: zielona herbata.


Zielona herbata- pochodzenie

Zielona herbata powstaje z lekko parzonych liści rośliny Camellia sinensis. Na początku była parzona w Chinach za czasów panowania cesarza Shennonga w 2737 roku p.n.e. Przez długi okres była czczona w wielu kulturach i tradycjach krajów Azjatyckich, a jej popularność gwałtownie wzrosła na Zachodzie w ciągu ostatnich dwóch dekad.

Liczne badania prowadzone nad tym starożytnym napojem potwierdziły jego

 pozytywne właściwości w utrzymywaniu zdrowia fizycznego i psychicznego. Badania naukowe wskazują, że zielona herbata:

 

Antyoksydanty i polifenole

  • Zawiera antyoksydanty, w tym polifenole takie jak galusan epidallokatechiny (EGCG), który skutecznie inaktywuje szkodliwe działanie wolnych rodników – produktów ubocznych, które są silnie reaktywne i uszkadzają ludzkie komórki. Według badań opublikowanych w czasopiśmie „European Journal of Clinical Nutrition”, polifenole obecne w zielonej herbacie sześciokrotnie obniżają potencjał radioaktywny w porównaniu z polifenolami występującymi w czarnej herbacie.

Metabolizm i układ krążenia

  • Wzmacnia prawidłowe działanie układu krążenia i metabolizmu. Według badań opublikowanych w czasopiśmie „Journal of the American College of Nutrition”, naukowcy stwierdzili, że osoby pijące 5 lub więcej filiżanek zielonej herbaty każdego dnia byli mniej podatni na rozwój nadciśnienia tętniczego (podwyższonego ciśnienia krwi) i cukrzycy, choroby układu sercowo-naczyniowego czy udaru mózgu. Na podstawie badań na zwierzętach, naukowcy zauważyli, iż EGCG sprzyja zdrowiu serca zapobiegając przerostowi mięśnia sercowego.

Choroby sercowo-naczyniowe

  • Zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w tętnicach, według badania opublikowanego w 2013 roku w czasopiśmie „Journal of Biological Chemistry”. Badanie wykazało, że EGCG obecne w zielonej herbacie może redukować poziom cholesterolu, ostatecznie prowadząc do zmniejszenia ryzyka chorób układu sercowo- naczyniowego.

Wzrost energii

  • Może zwiększać energię i wzmagać myślenie. Zielona herbata posiada niewielkie ilości kofeiny i, jak przedstawiono w badaniu opisanym w „Nutrition Bulletin” w 2008 roku, poprawia nastrój, funkcje poznawcze i sprawność fizyczną. Zielona herbata zawiera mniej kofeiny niż kawa, nie mniej jednak dostarcza L- teaninę, czyli aminokwas o właściwościach uspokajających. W rezultacie, zielona herbata wzbudza poczucie czujności podobnie jak kofeina, ale bez stanu ,,rozstrzęsienia”, który jest często doświadczany jako skutek uboczny picia kawy.

Ukojenie układu nerwowego

  • Szybko uspokaja i relaksuje. L-teanina wykazuje właściwości uspokajające, zwiększając poziom dopaminy w mózgu, a także uznaje się, że prowadzi do zmniejszenia ciśnienia krwi. Badania opublikowane w „Trends in Food Science & Technology” wykazały, iż zielona herbata relaksuje zaledwie 40 minut po jej spożyciu, nie stwarzając poczucia senności.

Spalanie tkani tłuszczowej

  • Ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Zielona herbata zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu przez termogenezę i utlenianie tłuszczu. Badania opublikowane w czasopiśmie „The American Journal of Clinical Nutrition” wskazują, że połączenie polifenoli i kofeiny z ekstraktu zielonej herbaty spowodowało znaczny wzrost wykorzystania energii w porównaniu z efektem placebo.

Odżywienie skóry

  • Może pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom skóry i nowotworom. Na podstawie badań na zwierzętach opublikowanych w czasopiśmie „Mutation Research/ Fundamental and Moleular Mechanisms of Mutagenesis” stwierdzono, iż zielona herbata najprawdopodobniej chroni skórę przed brodawczakami i nowotworami indukowanymi przez światło UVA i UVB. Badanie wykazało również lekko obniżone zmiany zapalne indukowane promieniowaniem słonecznym po spożyciu herbaty.

Zdrowe kości

  • Może poprawić zdrowie kości. Badanie opublikowane w „Nutrition Research” udowodniło, że bioaktywne składniki zielonej herbaty mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka złamania kości przez zwiększenie ich gęstości mineralnej.

Mniejsze ryzyko wystąpienia nowotworów

  • Może obniżyć ryzyko występowania niektórych nowotworów. Badano potencjalną rolę zielonej herbaty w obniżeniu ryzyka wystąpienia nowotworu piersi, jajnika, pęcherza, przełyku i prostaty. W tym kierunku niezbędne są dalsze badania, niemniej jednak dotychczasowe wyniki są bardzo obiecujące.

Ochrona przed cukrzycą

  • Zwiększa wrażliwość na insulinę i może chronić organizm przed cukrzycą, a także przed gwałtownymi wahaniami poziomu cukru we krwi, które powodują zmęczenie, drażliwość i zwiększenie apetytu. Badania opublikowane w czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” wskazują, że konsumpcja zielonej herbaty (tak samo jak czarnej herbaty oraz kawy) redukuje ryzyko występowania cukrzycy typu drugiego.

 

Zielona herbata to pyszny i zdrowy napój, który powinien być częścią naszej codziennej diety. Jej właściwości zdrowotne są najbardziej wydajne, kiedy jest spożywana na gorąco z kawałkiem cytryny, ale można ją pić także schłodzoną.

 


Źródła:

Carmona, Richard H., and Mark Liponis, eds. Integrative Preventive Medicine. Oxford University Press, 2017.

Cabrera, Carmen, Reyes Artacho, and Rafael Giménez. „Beneficial effects of green tea—a review.” Journal of the American College of Nutrition 25.2 (2006): 79-99.

Chacko, Sabu M., et al. „Beneficial effects of green tea: a literature review.” Chinese medicine 5.1 (2010): 13.

Serafini, M., A. Ghiselli, and A. Ferro-Luzzi. “In vivo antioxidant effect of green and black tea in man.” European journal of clinical nutrition 50, no. 1 (1996): 28-32.

Wolfram, Swen. “Effects of green tea and EGCG on cardiovascular and metabolic health.” Journal of the American College of Nutrition 26, no. 4 (2007): 373S-388S.

 źródło zdjęcia głównego unsplash.com