Zdrowa dieta dziecka od pierwszego do trzeciego roku życia
Zdrowa dieta dziecka od pierwszego roku życia do trzeciego roku życia
Powszechnie panuje pogląd, że jedzenie owoców i picie soków jest najważniejsze w zdrowym odżywianiu i należy te produkty jeść w jak największe ilości. W takim przeświadczeniu mamy opychają swoje pociechy sokami owocowymi i owocami. Taki jednostronny pogląd powoduje wiele problemów zdrowotnych, przede wszystkim podatność na różnego typu infekcje. Zdrowa dieta przede wszystkim powinna być zrównoważona i mieć zachowane odpowiednie proporcje. Tylko wtedy można odbudować odporność i zachować zdrowie.
Zalecane proporcje w diecie:
40-50% – zboża i naturalne produkty zbożowe
20-30% – warzywa( marchewka, pietruszka, seler, buraki, kapusta, kalafior, dynia, szpinak itd.)
10-15% – rośliny strączkowe, nabiał , mięso, ryby.
5-10% – owoce (świeże i suszone), pestki (z dyni, słonecznika, sezam), orzechy.
Zdrowa dieta – PRZEPISY
MLEKO Z PŁATKÓW OWSIANYCH I WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
1.5 szklanki wody
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki wiórków kokosowych lub świeży kokos
Szczypta soli
Miód (do wyboru)
Płatki owsiane namoczyć przez noc lub 3-4 godziny. Wszystkie składniki gotować (oprócz miodu) przez 20 minut, a następnie miksować do uzyskania konsystencji śmietany. Jeżeli jest za gęste można dodać przegotowanej wody. Przecedzić przez sito.
To mleko można używać do płatków śniadaniowych lub w tym można gotować kaszki (z mąką kukurydzianą, mąką ryżową).
KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM LUB GRUSZKAMI
¼ szklanki kaszy jaglanej
1 jabłko lub gruszek
2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub mielony pestki ze słonecznika
1.5 szklanki wody
1 łyżeczka klarowanego masła
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
Miód do smaku
W rondelku o grubym dnie rozgrzej masło dodaj kaszy jaglanej i mieszaj przez chwilę. Dodaj wody i gotuj ok. 15 minut na metalowej płytce od czasu do czasu mieszając. Teraz na wierzchu ułóż obrane jabłko, przekrojone na cztery części, posyp cynamonem i gotuj pod przykryciem ok.10 minut. Na koniec dodaj mielone siemię lniane lub mielone pestki ze słonecznika. Można podać na śniadanie.
KASZKA KUKURYDZIANA Z JABŁKIEM
½ szklanki kaszki kukurydzianej
½ szklanki wody
1 szklanka mleko migdałowe lub krowie.
1 jabłko
Miód do smaku
Do ciepłej wody z mlekiem dodaj kaszki kukurydzianej i mieszaj ciągle żeby grudki się nie robiły. Pod przykryciem gotuj ok. 10 minut. Dodaj obrane ze skórki, starte jabłko. Jeszcze gotuj przez 5-10 minut. Odstaw z ognia i dodaj miód do smaku.
Napój z kakao (lub z karobem) na śniadanie
1/2 szklanki wody
½ szklanki mleka koziego lub krowiego(nie homogenizowany)
1 łyżeczka kakao lub 2 łyżeczki karobu
1-2 łyżeczki miodu
Zagotuj wody z mlekiem. Wcześniej w małej ilości zimnego mleka rozmieszaj kakao i dodaj do gorącego mleka, gotuj ok. 5 minut. Przestudź i dodaj miód. W okresie zimowym rozgrzewa organizm.
KAROB: Karob nie zawiera teobrominy, alkaloidów, który występują w kakao oraz czekoladzie. Działa stymulująco na układ nerwowy.
TWAROŻEK Z OGÓRKIEM I SZCZYPIORKIEM
1 świeży ogórek
25 dag twarożku z koziego lub krowiego mleka
Szczypiorek
Sól
Po obraniu ze skórki zetrzyj ogórki na cienkiej tarce. Tarte ogórki wymieszaj z twarożkiem. Dodaj sól i szczypiorek.
JAJKO NA MIĘKKO
Teraz można podać jajko na miękko lub twardo na śniadanie.
ZUPY
Teraz możemy zacząć podawać zupy nie miksowane, częściowo rozgniecione widelcem. Dziecku można podawać zupy, które gotujemy dla całej rodziny, np. krupnik, barszcz czerwony, barszcz biały, zupa pomidorowa itd. Zupy można zacząć zabielać śmietaną.
KASZA JAGLANA Z MARCHEWKĄ I OLEJEM SEZAMOWYM
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (wcześniej moczonej w żurku 5-6 godzin i wypłukanej)
jedna marchewka pokrojona w zapałkę
1 łyżka oleju sezamowego lub klarowane masło
sól
2 szklanki wody
Rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem, dodać pokrojoną marchewkę i lekko zeszklić, szybko mieszając aby się nie przypaliła. Dolać wodę, kaszę i sól. Gotować pod przykryciem, na płytce około 30 minut, tak aby każde ziarenko było osobno.
KASZA GRYCZANA Z PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA
Składniki:
1 szklanka suchej kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
2 łyżki pestek słonecznika
Zagotować wodę, posolić, dodać oliwę i kaszę (wcześniej można podprażyć na sucho na patelni) i poczekać aż woda zacznie się gotować. Przykryć, postawić na kuchenkę i gotować z 15-20 minut, aż woda wsiąknie w kaszę. Kasza powinna być sypka, lecz ziarenka miękkie.
Pestki słonecznika umyć w wodzie z solą, aby zlikwidować wszelkie zanieczyszczenia i pleśnie. Następnie wypłukać w czystej wodzie, osuszyć i włożyć do piekarnika na blaszce. Prażyć w temperaturze 180 st.C mieszając od czasu do czasu na złoty kolor.
Kaszę posypać pestkami słonecznika (pestki można mielić dla małych dzieci).
Na drugie danie można podawać ziemniaki z gulaszem z warzyw, warzywa na parze, naleśniki, pierogi, makarony razowe, ryż z soczewicą. Powoli warto przyzwyczajać dziecka do tych tradycyjnych, zdrowych potraw, które gotujemy dla całej rodziny. Nadal nie warto podawać dziecku przetworzonych produktów (krakersy, chipsy, czekolady, majonez, keczup).
Można również podać kefiry i jogurty (najlepiej te, które nie zawierają mleka w proszku).
KISIELEK OWOCOWY
250 g świeżych owoców (jabłka lub maliny lub truskawki).
1 szklankę soku jabłkowego
2 łyżki koncentratu jabłkowego
1 łyżka kuzu lub agar agar
Owoce płuczemy, obieramy, kroimy. Gotujemy z sokiem jabłkowym i koncentratem przez 15minut. Przecieramy. Kuzu rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dodajemy do przetartych owoców. Gotujemy krótko, mieszając, aż zgęstnieje.
Zdrowa dieta, zdrowe przekąski
Owoce sezonowe
Chrupki kukurydziane
Wafle ryżowe
Pestki z dyni słonecznika (po 1 roku życia)
Orzechy laskowe, włoskie
Ogórki świeże, kiszone
Pomidor w sezonie
Kategorie: Zdrowie dziecka i nastolatków