Warsztat w IMC – Dietetyczne przyczyny chorób przewlekłych

prowadząca: Wiesława Rusin

Data: 24.08.2017 r.

Koszt: 120 zł

 

Opis warsztatu:

 

 

Część teoretyczna 

 

Pozwala zrozumieć zależności pomiędzy rodzajem pożywienia, a funkcjonowaniem organizmu.

Wyjaśnia mechanizm powstawania chorób przewlekłych w powiązaniu z pięcioma podstawowymi zaburzeniami natury dietetycznej:

  • nierównowagą kwasowo-zasadową,
  • dysbiozą jelit,
  • rozszczelnieniem barier i wynikającym stąd przewlekłym stanem zapalnym oraz kumulacją kompleksów immunologicznych,
  • rozregulowaniem gospodarki insulinowej i wynikającą stąd nierównowagą hormonalną,
  • nadmiarami i niedoborami pokarmowymi.

 

Część praktyczna 

 

To przełożenie wniosków z części teoretycznej na język codzienności: co jeść i jak gotować, by uruchomić mechanizmy samouzdrawiania organizmu (lub przynajmniej nie przeszkadzać w ich uruchomieniu).

Ta część warsztatu to wspólne przygotowanie prozdrowotnych potraw na śniadanie, obiad i kolację.

  • Na śniadanie: koktajl proteinowy na bazie owoców i ziaren oraz owsianka z owocami
  • Na obiad: zupa jarzynowa o smaku curry oraz kitri z warzywami i fasolką mung
  • Na kolację: naleśniki gryczane z nadzieniem daktylowo-karobowym oraz z hummusem i z hummusem pomidorowym.

 

O prowadzącej:

Wiesława Rusin, z wykształcenia magister filologii, z zawodu tłumaczka, coach psychodietetyki, promotorka zdrowia, autorka książek o kulinarnej profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Jako psychodietetyczny coach pracuje zgodnie z założeniami holistycznej medycyny funkcjonalnej, pomagając klientom osiągać równowagę w aspekcie immunologicznym, kwasowo-zasadowym, hormonalnym, odżywczym i emocjonalnym. 

Podczas nauki u Marca Davida w Institute for the Psychology of Eating w Boulder, USA (Instytut Psychodietetyki) zetknęła się z najnowszymi trendami psychodietetyki – holistycznego, łączącego naukę o odżywianiu i psychologię, podejścia do spraw zdrowia, odżywiania i jego dysfunkcji (nadwaga, jedzenie kompulsywne, problemy z trawieniem, chronicznym zmęczeniem, złym nastrojem itp.). Tam też poznała przełomowe odkrycia nauki o żywieniu oraz idee medycyny funkcjonalnej, która podkreśla wpływ środowiska (w tym diety) na układ odpornościowy i geny człowieka.

Nauka dietetyki profilaktycznej i leczniczej oraz zasad żywienia dzieci i młodzieży według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej dodały zrozumienie pojęcia równowagi i zdrowia pod kątem zależności między funkcjonowaniem człowieka a energetyką  spożywanych pokarmów a także związku pomiędzy powszechnymi błędami żywieniowymi a problemami natury immunologicznej u dzieci.

W swoich książkach autorka prezentuje i uzasadnia pogląd, że odżywianie ma fundamentalny wpływ nie tylko na równowagę ciała, lecz również na funkcjonowanie umysłu. Podobnie jak  umysł i emocje wywierają kluczowy wpływ na trawienie i przyswajanie pokarmów a przez to na dysfunkcje organizmu, mające w większości swoje korzenie w jelitach. Owe skomplikowane zależności autorka przekłada na proste i zrozumiałe zalecenia praktyczne: Co jeść, aby wspomagać naturalne mechanizmy odporności i zdrowienia, w które wyposażony jest każdy z nas.


https://imc.wroc.pl/dietetyczne-przyczyny-chorob