Festiwal Zdrowia i Kongres o diecie 2017 – relacja

18 marca 2017 roku na stadionie miejskim we Wrocławiu odbył się X Festiwal Zdrowia organizowany przez Fundację Kobieta i Natura. Festiwalowi towarzyszył 10. Międzynarodowy Kongres o diecie pt. „ Odżywianie, a dieta – w ujęciu medycyny tradycyjnej i współczesnej”.  Tegoroczna edycja imprezy była wyjątkowa – świętowaliśmy 10-lecie naszej fundacji na uroczystym bankiecie po zakończeniu festiwalu.  Znalezione obrazy dla zapytania stadion wrocław

Program Konferencji

Wydarzenia w liczbach:

  • 700 uczestników biorących udział łącznie w: 45 warsztatach rozwojowych oraz Kongresie
  • 9 godzin obrad kongresowych oraz festiwalowych
  • 50 gości specjalnych
  • 2 współorganizatorów, 1 sponsor
  • 10 prelegentów z 6 krajów
  • 33 prowadzących warsztaty
  • 35 wolontariuszy
  • 25 wystawców
  • 2 fotografów, 2 filmowców
  • 15 pracowników i współpracowników Stadionu Miejskiego (Wrocław)
  • 2 wokalistów i 2 zespoły muzyczne
  • 5 osób uhonorowanych tytułem Przyjaciel Fundacji
  • 10 lat działania Fundacji i ponad 50 spotkań, szkoleń, seminariów, festiwali, kongresów i konferencji

Nadszedł czas na szerokie zwracanie uwagi współczesnego człowieka na to, że on sam jest odpowiedzialny za swoje zdrowie i objawiające się choroby. Każdy z nas samodzielnie i wszyscy razem łącznie możemy budować zdrowe społeczeństwo – mówi dr Preeti Agrawal, prezes Fundacji Kobieta i Natura, inicjatorka i pomysłodawca spotkań, których głównym tematem jest pielęgnacja zdrowia. – Dziękuję komitetowi organizacyjnemu konferencji, wolontariuszom, osobom i firmom wspierającym, w tym sponsorom, bo dzięki ogromowi ich pracy, możliwe było zorganizowanie – w roku jubileuszu dziesięciolecia Fundacji – tak dużego wydarzenia – dodaje pani prezes Fundacji Kobieta i Natura.

 

Opinie uczestników

Dziękuję Pani Doktor Agrawal i całemu Zespołowi za tak perfekcyjnie zorganizowane Wielkie Wydarzenie. Wybrany obiekt, w którym tyle dobrego się działo – odpowiedni.

Dziękuję bardzo za umożliwienie mi wzięcia udziału w warsztatach w ramach Festiwalu. Na takich spotkaniach poznaję sposoby radzenia sobie z problemami zdrowotnymi. Każdy warsztat to „jaskółka” wskazująca, gdzie można systematycznie brać udział w zajęciach.

Dziękuję Pani Doktor za doskonałe opracowanie książeczki z przemyśleniami i odpowiedziami na wiele pytań – jak odnaleźć się w dzisiejszej rzeczywistości. Dziękuję za prezent.

Pani Krystyna

 

To był piękny dzień, pełen emocji, inspiracji i to, co uwielbiam najbardziej 🙂 dzień nowych spotkań, dzień spotkań ze znajomymi bliższymi i dalszymi. Piękne doświadczenie.

Pani Natalia

 

Kongres o diecie

X Kongres medyczny był poszukiwaniem dowodów na to, że dla skuteczności działań lekarzy niezbędne jest zwracanie uwagi pacjentów na ich styl życia, a dietę w szczególności. Ideą X Kongresu było łączenie różnych nurtów w celu wspólnego budowania zdrowego społeczeństwa.

prof. A. Herzog

prof. Alexander Herzog

 

Czy odpowiednią dietą można wyleczyć raka? – to jeden z najczęściej poruszanych tematów przez pacjentów. Jeśli poszukają w Internecie, wpisując słowa „rak” i „dieta”, to dotrą nawet do artykułów głoszących, że wiele osób wyleczyło się z raka wyłącznie drastycznie zmieniając swoją dietę!

Prof. Alexander Herzog w bardzo wyważony i racjonalny sposób obalał mity związane z odżywianiem przy nowotworach: 1. Można zagłodzić raka postem, 2. Cukier powoduje raka, 3. Nabiał i mięso powodują raka, 4. Soda oczyszczona i pokarmy zasadowe leczą raka, 5. Istnieją specjalne rodzaje żywności zwalczające raka („superfood”), 6. Radykalna zmiana diety zatrzymuje rozwój raka.

Prof. Herzog podkreślał, że w przypadku pacjentów cierpiących na chorobę taką jak rak, odżywianie wymaga jeszcze większej uważności niż zwykle.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

dr Siri Chand Khalsa

dr Siri Chand Khalsa

 

Dr Siri Khalsa zwracała uwagę na fakt, że koncentracja na typach i dawkach makroskładników odżywczych obecnych w posiłku lub dziennej ilości spożywanych kalorii jest niewystarczająca. W miarę zagłębiania się w poznawanie biopsychospołecznych i epigenetycznych modeli leczenia, coraz bardziej wydaje się jasne, że nawyki dotyczące produkcji i konsumpcji żywności mogą w specyficzny sposób stawać się korzystne bądź szkodliwe dla ludzi. Zwracała uwagę na 6 wymiarów: produkcja, selekcja, przygotowanie, spożywanie, wchłanianie, wykorzystanie, wydalanie.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

dr Preeti Agrawal

dr n. med. Preeti Agrawal

 

„Pigułka na każdą dolegliwość” stała się fundamentem leczenia we współczesnej praktyce medycznej. Niestety tabletka prawie nigdy nie leczy powodów, dla których powstały objawy chorobowe, a w dodatku często – jako efekt uboczny – powoduje nowe problemy ze zdrowiem. Niebezpieczne jest myślenie, że poprzez eliminację symptomów rozwiązaliśmy problem – bo choroba rozwija się dalej, z zakamuflowanymi przez przepisane leki symptomami. W ten sposób pozwalamy chorobom rozwijać się w ciszy, a następnie wydajemy ogromne kwoty na zaawansowane formy badania i leczenia, nawet wtedy ignorując przyczyny związane ze stylem życia. Największym dowodem na to, jak głęboko zakorzeniony jest to kryzys, jest fakt, że zaakceptowaliśmy chroniczne choroby jako coś normalnego, mimo oczywistych dowodów, że wielu z nich moglibyśmy zapobiec.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

dr Bożena Ryszawskadr hab. Bożena Ryszawska
 
  Styl życia i odżywiania są jednym z najistotniejszych czynników decydujących o naszym zdrowiu. Na prozdrowotny styl życia składają się: zdrowa dieta, ruch, radzenie sobie ze stresem, niepalenie tytoniu i niepicie alkoholu. Wszystkie te czynniki pozostają pod naszą kontrolą i są przedmiotem wyboru, naszej decyzji.

Dr Ryszawska zwracała uwagę na to, aby nie silić się na rewolucję. Warto wykorzystać drobne kroki, bo mała zmiana np. rezygnacja z jednego typu produktu, powtarzana codziennie zapoczątkowuje ogromne korzyści.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

prof. Li Jie Prof. Li Jie  

 Styl życia, a przede wszystkim stres, dieta, leki farmaceutyczne i żywność przemysłowa bezpośrednio lub pośrednio zaburzają równowagę ludzkiej flory jelitowej i zmieniają przepuszczalność bariery jelitowej. W następstwie tych procesów dochodzi do rozwoju rozmaitych chorób. Dane wskazują, że zachorowalność na współczesne choroby takie jak: choroby naczyń mózgu oraz serca, nowotwory, choroby metaboliczne, choroby autoimmunologiczne i innych w krajach rozwiniętych jest ściśle związana z zaburzeniami flory bakteryjnej i przepuszczalności jelitowej.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

prof. Antoni Szumnyprof. Antoni Szumny     

Profesor Szumny wskazywał na konieczność zaprzestania tradycyjnego rozpatrywania jakości pożywienia wyłącznie poprzez pryzmat białek, witamin itp., gdyż obecnie rozpoznanych cząstek jest ok. 300 000. Każda materia jest źródłem emisji fotonów i mając to na uwadze podejmowane są badania nad biowitalnością. W kontekście leczenia zwrócił również uwagę na fakt, że bardzo rzadko zastanawiamy się, jak oddziaływanie w jednym miejscu będzie wpływało na inne obszary lub całość organizmu.

dr Peter Jentschura dr Peter Jentschura  

Konieczną podstawą do zachowania zdrowia, struktur i funkcji organizmu jest dostarczanie odpowiedniej ilości substancji zasadotwórczych przy jednoczesnym wydalaniu, czyli usuwaniu kwasów i innych zanieczyszczeń. To pozbywanie się szkodliwych substancji rozpuszczalnych w wodzie odbywa się u płodu za pośrednictwem gruczołów potowych, podczas gdy szkodliwe substancje rozpuszczalne w tłuszczach są wydalane poprzez gruczoły łojowe. Dlatego można, będąc dorosłym, nawiązać do tych procesów wydalniczych z łona matki i przy pomocy zasadowych kąpieli stóp lub całego ciała albo zasadowych okładów pozbywać się kwasów i innych szkodliwych substancji z naszego organizmu.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

dr Katarzyna Słowińska-Zabłockadr Katarzyna Słowińska-Zabłocka     

Kwasy tłuszczowe istotnie wpływają na nie tylko na dobre samopoczucie i zdrowie, ale także na ryzyko zachorowania. Dotychczasowe badania w głównej mierze skupiały się na roli kwasów tłuszczowych w rozwoju chorób układu sercowo naczyniowego, jednak najnowsze prace wskazują, że mają one także wpływ na wiele innych schorzeń, między innymi na cukrzycę typu 2, choroby zapalne, nowotwory, depresję oraz choroby neurodegeneracyjne.

Pełna treść artykułu w książce konferencyjnej >>

X Międzynarodowy Kongres o diecie uczestnicy X Kongresu o diecie
uczestnicy Kongresu _dsc1894

Festiwal Zdrowia

Około 300 uczestników miało okazję wziąć udział w 44 warsztatach tematycznych prowadzonych przez 33 wspaniałych terapeutów.

Rejestracja Rejestracja Diagnostyka

Motto festiwalu „Razem budujemy zdrowe społeczeństwo” odnosi się do zdrowia człowieka na każdym etapie jego życia, dlatego jak co roku tematykę warsztatów wybraliśmy tak, aby każda grupa wiekowa mogła skorzystać z zajęć. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z wydarzenia.

Warsztaty dla dzieci

_dsc2059 _dsc2185 _dsc2030

Warsztaty dla młodzieży

_dsc2039 _dsc1926

 

 

 

 

Warsztaty dla dorosłych i nie tylko podzielone na bloki tematyczne…

Artystyczne

_dsc1923 imgp1864 _dsc1920 imgp1088


Świadomość ciała

imgp0068-2 imgp1949 imgp1265 imgp1300  

Oddech i relaks

imgp2074 imgp1852k imgp0005  

Pielęgnacja zdrowia

imgp1225 imgp1902 imgp9900 imgp9893

Medytacje

imgp1870 imgp9941 imgp1178 imgp1107

Terapia ruchem

imgp1772 imgp1185 imgp1473 imgp1504

Kulinarne

imgp1854 _dsc2099  imgp2012pp imgp1709

 

Podziel się ze znajomymi
Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page