Radość – jak odnaleźć wewnętrzne źródło?

Radość życia

Grudzień to najciemniejszy i najkrótszy miesiąc w roku, a jednocześnie bardzo mocno kojarzy się z radością, czasem pełnym oczekiwania i nadziei. Ta pozorna sprzeczność jest tylko potwierdzeniem wniosku, że radość to nie tylko zewnętrzne warunki, ale i wewnętrzne postrzeganie. Radość może być naszym wyborem, jak stwierdzał Lao Tzu, chiński filozof i mistyk, twórca taoizmu. Jego uczniowie pytali swojego mistrza na łożu śmierci: „Mistrzu, widzieliśmy cię w wielu ekstremalnych sytuacjach, ale zawsze byłeś radosny. Jaki jest twój sekret?”
Lao Tzu odpowiedział “Gdy każdego dnia budziłem się, natychmiast pojawiała się myśl: <dziś będę radosny czy nieszczęśliwy?>  Jak dotychczas po prostu wybierałem radość, to tyle”. Z radości płynie chęć życia i energia do działania, do codziennego wstawania. Tylko wtedy, gdy jesteśmy szczęśliwi, mogą pojawić się szerokie perspektywy i nowe możliwości.

Polecane techniki  – Joga dla radości

Sadhguru – współczesny mistyk indyjski – opracował proste techniki pracy z ciałem, umysłem i emocjami. Zachęcamy do obejrzenia i codziennego stosowania dźwięku jako niezwykle skutecznej metody na odnalezienie w sobie źródła radości.

Ze spiżarni natury

Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamon ma też właściwości antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli). Jest też doskonałym i w pełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Cynamon pobudza produkcję soku żołądkowego, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Cynamon ma też właściwości rozgrzewające, dlatego warto po niego sięgnąć kiedy czujemy, że organizm jest wychłodzony lub w początkowej fazie przeziębienia (katar, drapanie w gardle).

Kawa zbożowa z cynamonem

Składniki
4-5 łyżek kawy zbożowej Turek
10 ziarenek kardamonu
laska cynamonu
5 goździków
cukier palmowy lub z trzciny cukrowej
2 szklanki wody źródlanej

Przepis
Kardamon rozgnieść w moździerzu i razem z goździkami i laską cynamonu pogotować ok. 10 minut. Do gotującej się wody z przyprawami dodać kawę i cały czas mieszać, gdyż kawa potrafi wykipieć. Gdy się nieco podniesie, zmniejszyć gaz i pogotować przez następne 10 minut. Odcedzić i posłodzić do smaku.

 

Podziel się ze znajomymi
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print

Kategorie: