Jak zachować zrównoważoną gospodarkę hormonalną

W okresie menopauzy hormony szaleją. Podpowiadamy jak zachować równowagę hormonalną aby lepiej przejść ten okres.

 

  1. Używaj tłuszczy naturalnych i olejów tłoczonych na zimno.

Wiele używanych przez nas tłuszczów to tłuszcze przetworzone w oleje dalece różniące się od olejów naturalnych (np. margaryna). W procesie ich przetwarzania stosuje się wysokie temperatury, wyciskanie ciśnieniowe, odgumowywanie (usunięcie takich składników jak lecytyna, węglowodany złożone, chlorofil, wapń, magnez, żelazo i miedź), alkalizację (usunięcie wolnych kwasów tłuszczowych), wybielanie (utrata beta-karotenu i chlorofilu), dezodoryzację (eliminacja witaminy E, dodawanie syntetycznych przeciwutleniaczy i środków zapobiegających spienianiu) i hydrogenizację (zamiana oleju w stałą lub półstałą masę tłuszczową, niespotykaną w naturze). Produkowane w ten sposób tłuszcze i oleje to syntetyczne, obce naturze, kwasy trans-tłuszczowe. Tłuszcze i oleje naturalne nazywane są kwasami cis-tłuszczowymi. Obca naturze budowa cząsteczek tłuszczy przetworzonych sprawia, że mają one wyniszczający wpływ na błonę komórek i funkcje immunologiczne oraz inne skutki toksyczne włącznie z nowotworami. Postaraj się zatem wyeliminować ze swojej diety możliwie jak najwięcej tłuszczów rafinowanych.

  1. Spożywaj pełne, nieprzetworzone pokarmy.

Naucz się jeść pełne, naturalne, nieprzetworzone produkty, gdyż zawierają one w dużych ilościach wszystkie potrzebne ci witaminy, minerały i elementy odżywcze. Zawierają one bardzo ważny dla równowagi hormonalnej błonnik, a nie zawierają białej, rafinowanej mąki, cukru, dodatków, konserwantów i barwników. Spożywanie pełnej żywności oznacza jedzenie produktów pełnoziarnistych, strączkowych, świeżych warzyw i owoców.

  1. Jedz mięso sporadycznie.

Nie ma nic złego w mięsie samym w sobie, lecz jest ono pokarmem skoncentrowanym, dostarczającym dużo kalorii i tłuszczu, którego większość ludzi prowadząca bierny tryb życia nie potrzebuje w dużych ilościach, by być zdrowym i dobrze odżywionym. Zbyt dużo białka dostarczanego organizmowi może powodować „wyciąganie” wapnia z kości, co w dużej mierze przyczynia się do rozwoju osteoporozy. Bydłu hodowlanemu, aby lepiej przybierało na wadze i szybciej nadawało się na sprzedaż, rutynowo podaje się estrogen w zastrzykach. Estrogen ten jest nadal obecny w mięsie, które spożywamy. Jeżeli lubisz wołowinę, spróbuj znaleźć mięso wolne od hormonów, pochodzące z wolnej hodowli.

  1. Jedz więcej ryb.

Ryby są doskonałym źródłem białka i zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA). Pomagają one obniżyć poziom cholesterolu i zredukować ryzyko zawału i wylewu. Najlepiej jest jeść głębokomorskie ryby zimnowodne, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki i dorsze.

  1. Jedz więcej błonnika.

Błonnik jest niestrawną materią roślinną, która przechodzi przez cały układ trawienny. Ma on ważny efekt oczyszczający, gdyż absorbuje zbędne produkty przemiany materii, w tym tłuszcze i estrogen z jelita grubego. Brak błonnika powoduje zaparcia, które są przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

  1. Pij dużo wody.

Picie czystej wody pomoże oczyścić twój organizm ze zbędnych produktów przemiany materii i toksyn, obniży poziom histamin, które wywołują reakcje alergiczne, sprawi również, że twój system trawienny będzie funkcjonował bez problemów.

  1. Zacznij ćwiczyć.

Bądź konsekwentna i ćwicz regularnie. Znajdź coś, co lubisz robić;

  1. Dbaj o zdrowie swojego układu trawiennego.

Trawienie jest sprawą kluczową dla naszego zdrowia. Niestrawność zakłóca przyswajanie składników odżywczych, zwiększa podatność na choroby i może powodować alergie pokarmowe. Jeżeli twój organizm nie absorbuje witamin i minerałów we właściwy sposób, nie otrzymujesz ich w ilościach wystarczających, by przetwarzać jedne hormony w drugie. Najczęstszą przyczyną niestrawności i zgagi są: spożywanie dużej ilości tłuszczu, potraw smażonych i przetworzonego mięsa zawierającego m.in. nitraty lub nitrity, nadmiar cukru, kawy i alkoholu, zażywanie lekarstw (szczególnie antybiotyków) oraz stres. Jeśli zdarza ci się mieć zgagę, nie sięgaj po antacydy (np. ranigast) – przynoszą one bowiem tylko chwilową ulgę przez usuwanie symptomów, a zawierają substancje szkodliwe: aluminium, silikon, cukier i długą listę barwników i konserwantów. Blokery H2, takie jak ranigast i tagamet, hamują wydzielanie soków żołądkowych i powodują wiele efektów ubocznych. Zgaga rzadko powodowana jest nadmiarem kwasów w żołądku, wręcz przeciwnie, w rzeczywistości jej przyczyną jest zbyt mała ilość soków trawiennych. Bez nich pokarm nie jest właściwie trawiony i zalega w żołądku, skutkiem czego jest „odbijanie” i podrażnienie przełyku, który jest prawdziwym źródłem bólu i pieczenia w klatce piersiowej, zwanego zgagą. Proste środki, jakie można stosować aby zapobiec powstawaniu zgagi, to: jedzenie małych posiłków, dokładne gryzienie pożywienia, zmniejszenie ilości spożywanego alkoholu, słodyczy, czekolady, ograniczenie palenia i zażywania lekarstw, a przede wszystkim zredukowanie stresu. Pomocne może być także picie ciepłej wody pół godziny przed posiłkiem, gdyż stymuluje ono wydzielanie soków trawiennych.

  1. Zażywaj witaminy.

Każdego dnia jesteśmy poddani działaniu substancji zanieczyszczających nasze środowisko, takich jak pestycydy, zanieczyszczenia przemysłowe, spaliny, plastiki, konserwanty i inne środki dodawane do żywności. Sprawiają one, że w miarę upływu czasu nasz organizm ma coraz większe trudności z zachowaniem zdrowia. Powinniśmy więc zażywać codziennie witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, bioflawonoidy oraz magnez.

  1. W okresie menopauzy należy po prostu żyć, chwytać życie na gorąco, kochać i być kochaną. Rozwijaj stare zainteresowania lub znajdź nowe. Nie daj sobie wmówić, że jest to czas smutny i nieproduktywny.
  2. Dla zachowania zdrowia podczas menopauzy najważniejszy jest odpoczynek. Kiedy czujesz, że za mocno się wytężasz, zatrzymaj się i odpocznij.
  3. Naucz się medytować. Najbardziej kojącym odpoczynkiem, poza snem nocnym, jest głęboki relaks doświadczony podczas stanu medytacji.
[yuzo_related] Tagi: , , ,

Kategorie: