Warsztat w IMC – Dietetyczne przyczyny chorób przewlekłych
prowadząca: Wiesława Rusin
Data: 24.08.2017 r.
Koszt: 120 zł
Opis warsztatu:
Część teoretyczna
Pozwala zrozumieć zależności pomiędzy rodzajem pożywienia, a funkcjonowaniem organizmu.
Wyjaśnia mechanizm powstawania chorób przewlekłych w powiązaniu z pięcioma podstawowymi zaburzeniami natury dietetycznej:
- nierównowagą kwasowo-zasadową,
- dysbiozą jelit,
- rozszczelnieniem barier i wynikającym stąd przewlekłym stanem zapalnym oraz kumulacją kompleksów immunologicznych,
- rozregulowaniem gospodarki insulinowej i wynikającą stąd nierównowagą hormonalną,
- nadmiarami i niedoborami pokarmowymi.
Część praktyczna
To przełożenie wniosków z części teoretycznej na język codzienności: co jeść i jak gotować, by uruchomić mechanizmy samouzdrawiania organizmu (lub przynajmniej nie przeszkadzać w ich uruchomieniu).
Ta część warsztatu to wspólne przygotowanie prozdrowotnych potraw na śniadanie, obiad i kolację.
- Na śniadanie: koktajl proteinowy na bazie owoców i ziaren oraz owsianka z owocami
- Na obiad: zupa jarzynowa o smaku curry oraz kitri z warzywami i fasolką mung
- Na kolację: naleśniki gryczane z nadzieniem daktylowo-karobowym oraz z hummusem i z hummusem pomidorowym.
O prowadzącej: |
|
Wiesława Rusin, z wykształcenia magister filologii, z zawodu tłumaczka, coach psychodietetyki, promotorka zdrowia, autorka książek o kulinarnej profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jako psychodietetyczny coach pracuje zgodnie z założeniami holistycznej medycyny funkcjonalnej, pomagając klientom osiągać równowagę w aspekcie immunologicznym, kwasowo-zasadowym, hormonalnym, odżywczym i emocjonalnym. Podczas nauki u Marca Davida w Institute for the Psychology of Eating w Boulder, USA (Instytut Psychodietetyki) zetknęła się z najnowszymi trendami psychodietetyki – holistycznego, łączącego naukę o odżywianiu i psychologię, podejścia do spraw zdrowia, odżywiania i jego dysfunkcji (nadwaga, jedzenie kompulsywne, problemy z trawieniem, chronicznym zmęczeniem, złym nastrojem itp.). Tam też poznała przełomowe odkrycia nauki o żywieniu oraz idee medycyny funkcjonalnej, która podkreśla wpływ środowiska (w tym diety) na układ odpornościowy i geny człowieka. Nauka dietetyki profilaktycznej i leczniczej oraz zasad żywienia dzieci i młodzieży według zasad tradycyjnej medycyny chińskiej dodały zrozumienie pojęcia równowagi i zdrowia pod kątem zależności między funkcjonowaniem człowieka a energetyką spożywanych pokarmów a także związku pomiędzy powszechnymi błędami żywieniowymi a problemami natury immunologicznej u dzieci. |
|
W swoich książkach autorka prezentuje i uzasadnia pogląd, że odżywianie ma fundamentalny wpływ nie tylko na równowagę ciała, lecz również na funkcjonowanie umysłu. Podobnie jak umysł i emocje wywierają kluczowy wpływ na trawienie i przyswajanie pokarmów a przez to na dysfunkcje organizmu, mające w większości swoje korzenie w jelitach. Owe skomplikowane zależności autorka przekłada na proste i zrozumiałe zalecenia praktyczne: Co jeść, aby wspomagać naturalne mechanizmy odporności i zdrowienia, w które wyposażony jest każdy z nas. |
Kategorie: Aktualności