Jak internet wpływa na zaburzenia snu
Odpoczynek w internecie?
Zespół naukowców badający rytmy snu u mieszkańców Niemiec zaobserwował brak odpoczynku na skutek spędzania dużej ilości czasu na internecie. Badacze z Uniwersytetu Bocconi we Włoszech i Uniwersytetu Pittsburth w Pensylwanii informują, że niewystarczająca ilość snu w Niemczech doprowadziła do utraty 200 000 dni roboczych rocznie, co wiąże się z kosztami wysokości 60 miliardów dolarów.
Wykazali oni, że dostęp do szybkiego internetu skraca czas snu oraz zmniejsza samozadowolenie ze snu wśród osób, które muszą wcześnie wstawać do pracy lub domowych obowiązków. Zespół badawczy zauważył, że osoby te mają tendencję do spania 25 minut krócej każdej nocy niż osoby, które nie posiadają szerokopasmowego internetu. Istnieje również znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że osoby te śpią zalecane od siedmiu do dziewięciu godzin na dobę. Badanie wykazało również, że nastolatkowie i młodzi ludzie w wieku od 13 do 30 lat często nie śpią wystarczająco długo z powodu strat wynikających ze spędzania czasu na gry komputerowe i oglądania telewizji lub filmów wieczorami. Wśród osób starszych w wieku 31-59 lat podobna utrata snu była związana z korzystaniem z prywatnych komputerów i smartfonów.
Czy korzystać przed snem z urządzeń mobilnych?
Wyniki badań rzucają nowe światło na fakt, iż korzystanie z urządzeń technologicznych przed snem skraca jego czas trwania i jakość. Ze względu na emitowane światło, używanie smartfonów, tabletów i komputerów późnym wieczorem może obniżyć poziom melatoniny i skrócić czas trwania fazy REM. Możesz znacząco poprawić jakość snu przez wyłączenie urządzeń przed pójściem spać. Jeszcze lepszą opcją, biorąc pod uwagę zakres utraty snu na rzecz dostępności do tych urządzeń, jest korzystanie i ładowanie smartfonów, laptopów i iPad-ów w nocy w innym miejscu niż sypialnia.
Źródło: Jonathan D. Johnston et al, “A pilot feasibility study exploring the effects of a moderate time-restricted feeding intervention on energy intake, adiposity and metabolic physiology in free-living human subjects.” Journal of Nutritional Science, August 30, 2018, DOI: 10.1017/jns.2018.13
źródło zdjęcia: unsplash