Dlaczego kobiety powinny spożywać brokuły?

Brokuły, a infekcje układu krążenia

Spożywanie większej ilości brokułów, brukselek i kalafiorów przez kobiety zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcje układu krążenia. Naukowcy z Uniwersytetu Zachodniej Australii poprosili 954 kobiet w wieku co najmniej 70 lat o informacje na temat częstości spożywania przez nie warzyw. Odpowiedzi wahały się od ,,nigdy” do ,,trzy lub więcej razy dziennie”. W dodatku, wszystkie kobiety zostały poddane badaniom USG w celu pomiaru grubości ściany tętnicy szyjnej. To nieinwazyjne badanie może ujawnić nagromadzenie płytki, która zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Lauren Blekkenhorst, główna wykonawczyni badania zauważyła, że zmniejszenie grubości ściany tętnicy szyjnej o 0,1 mm wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu i zawału serca średnio od 10 do 18%. Naukowcy zauważyli, że grubość ściany tętnicy szyjnej jest o 0,8% mniejsza od średniej wartości w przypadku kobiet spożywających dodatkowe 10g warzyw kapustnych dziennie. Zgłoszona konsumpcja innych warzyw nie była powiązana ze zmianami grubości ściany tętnicy szyjnej. Po modyfikacji badań obejmujących inne czynniki ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i spożycia innych warzyw, naukowcy donieśli, że wyniki nadal wykazują bezpieczną korelację pomiędzy warzywami kapustnymi a grubością ściany tętnicy szyjnej. Badanie miało charakter obserwacyjny.


Źródło:

Lauren C. Blekkenhorst et al, “Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women.” Journal of the American Heart Association, April 4, 2018 DOI: 10.1161/JAHA.117.008391

źródło zdjęcia: pixabay.com

Podziel się ze znajomymi
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print