Jakie witaminy powinny stosować osoby w starszym wieku
Witaminy dla seniora
Istnieje wiele witamin oznaczonych jako „platyna” lub „srebro”, które są przeznaczone dla osób starszych. Dlaczego tak się dzieje? Czy wraz z wiekiem potrzebujemy innych składników odżywczych?
Na starsze lata nie potrzebujemy składników odżywczych w dawce zalecanej, aby zrekompensować straty wynikające ze zmian organizmu z powodu starzenia się. Wraz z wiekiem nasza skóra syntetyzuje witaminę D w mniejszej ilości, gdyż spędzamy więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach. W wyniku tego, możemy nie być wystarczająco wystawieni na światło słoneczne i wykazać niski poziom witaminy D, która wspomaga wchłanianie wapnia i sprzyja mineralizacji kości. Jej niedobór może przyczyniać się do rozwoju osteoporozy. Witamina D wzmacnia również układ odpornościowy oraz chroni przed wieloma poważnymi chorobami, w tym nadciśnieniem, łuszczycą i chorobami autoimmunologicznymi (tj. stwardnieniem rozsianym czy reumatoidalnym zapaleniem stawów). Ponadto, coraz więcej dowodów wskazuje na jej kluczową rolę w ochronie przed chorobami nowotworowymi (badania przedstawiają zależność między niedoborem witaminy D a obecnością aż 18 rodzajów chorób nowotworowych).
Wchłanialność witaminy B12
Inną witaminą, która wchłania się coraz trudniej wraz z wiekiem jest witamina B12. Problemem w tym przypadku jest fakt, iż potrzebujemy kwasu żołądkowego do prawidłowego wchłaniania witaminy B12, jednak z wiekiem nasz organizm produkuje go coraz mniej. Ponadto, jeśli masz zgagę możesz przyjmować leki dostępne bez recepty lub wydawane na receptę, zwane inhibitorami pompy protonowej (PPI) lub antagonistami receptora histaminy 2 (H2RA). Leki te hamują produkcję kwasu żołądkowego, zwiększając ryzyko niedoboru witaminy B12. Badanie opublikowane w czasopiśmie the Journal of the American Medical Association (JAMA) 11 grudnia 2013 wykazało, że przyjmowanie leków PPI przez ponad dwa lata zwiększa ryzyko niedoboru witaminy B12 o 65%, podczas gdy przyjmowanie leków H2RA zwiększyło to ryzyko do 25%.
Menopauza
U kobiet po menopauzie oprócz stopniowego zmniejszania się poziomu estrogenów, następuje również spadek wchłaniania wapnia. Naukowcy zalecają kobietom suplementację w postaci 500-700 mg cytrynianu wapnia w dwóch oddzielnych dawkach przyjmowanych z różnych źródeł, w tym posiłków osiągając od 1000 do 1200 mg dziennie. Nie zaleca się suplementacji wapnia mężczyznom (z wyjątkiem recepty wydanej przez lekarza). Zamiast tego, proponuje się przyjmowanie od 500 do 600 mg wapnia dziennie wraz ze spożywanym posiłkiem.
Po dniach mensturacyjnych, nie zaleca się przyjmowania suplementacji żelaza przez kobiety. Wyjątkiem są zalecenia medyczne. Kobiety posiadają cechę uwarunkowaną genetycznie, która powoduje nadmierne magazynowanie żelaza w organizmie. Nieliczne badania sugerują, iż wysoki poziom żelaza może zwiększyć ryzyko niektórych nowotworów.
Przez całe życie należy starać się uzyskiwać jak największą ilość niezbędnych składników odżywczych wraz ze spożywanym pokarmem, jednakże wraz z wiekiem staje się to coraz trudniejsze. Z tego powodu, istnieje potrzeba suplementacji w celu uzupełniania potencjalnych braków witamin w organizmie.