Cholesterol – co warto wiedzieć?

Cholesterol to związek chemiczny, rodzaj alkoholowego wosku z cechami charakterystycznymi dla tłuszczu. Cząsteczki cholesterolu pokryte są powłoką białkową nazywaną lipoproteiną i w tej formie krążą we krwi. Istnieją dwa rodzaje lipoprotein: HDL rozpuszczający się we krwi i słabo rozpuszczalny LDL, który może blokować naczynia krwionośne.

Całkowity i względny poziom obu rodzajów cholesterolu zależy od czynników genetycznych, diety i aktywności fizycznej. Głównym miejscem syntezy cholesterolu jest wątroba; jest on wytwarzany głównie z cukru i skrobi.

By obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, należy zmniejszyć spożycie cukru i oczyszczonej skrobi.

Warto pamiętać, że frakcja LDL cholesterolu staje się szkodliwa tylko wtedy, gdy się utleni. Utleniony cholesterol dostaje się do krwi z przetworzonej żywności, z metabolizmu produktów zwierzęcych i zanieczyszczeń środowiskowych tj. chlor, fluor i chlorowane pestycydy, w wyniku działania różnych stresów: infekcje, traumy i stres emocjonalny. Oleje utrzymywane w wysokiej temperaturze i wielokrotnie wykorzystywane do smażenia frytek i czipsów ziemniaczanych są pełne oksysteroli, podobnie jak preparaty żelatynowe. Innym źródłem oksysteroli jest metionina, główny aminokwas występujący w czerwonym mięsie, mleku i produktach mlecznych. Metionina w ciele jest przetwarzana w homocysteinę, a następnie w normalnych warunkach w nieszkodliwy aminokwas cystationinę. Jednak brak enzymu niezbędnego do zmiany homocysteiny w cystationinę może prowadzić do nadmiernie wysokiego poziomu homocysteiny.

Do tej przemiany niezbędne są również witaminy B12 i B6 oraz kwas foliowy. Obecność antyoksydantów – witaminy C i E oraz betakarotenu – może zneutalizować oksysterole. Nadmiar homocysteiny może prowadzić do wytwarzania wolnych rodników, które z kolei są odpowiedzialne za wytwarzanie oksysteroli. W związku z tym to utleniony cholesterol powinien być uważany za prawdziwego winowajcę miażdżycy, gdyż może zainicjować tworzenie się blaszek w ścianach tętnic, co może prowadzić do miażdżycy, a ostatecznie do ataków serca i udarów.

Na cholesterolową fobię należy spojrzeć z właściwej perspektywy. Należy brać pod uwagę nowe doniesienie dotyczące bezpieczeństwa, efektów ubocznych i skuteczności leków obniżających poziom cholesterolu. Badania prowadzone w Finlandii wykazały, że śmiertelność w wyniku ataków serca i udarów byłą o 46% wyższa w przypadku osób przyjmujących leki obniżające cholesterol. Nowsze leki, reklamowane jako bezpieczniejsze, również powodują szkodliwe skutki uboczne, np. przykład badania wykazują, że Lovastatin obniża poziom koenzymu Q10 w krwioobiegu, antyoksydantu pomocnego w przeciwdziałaniu uszkodzeniom mięśnia sercowego.

Dieta oparta na warzywach, ćwiczeniach i technikach redukowania stresu mogą zapobiec odkładaniu się blaszek w arteriach. Wytyczne diety uwzględniają eliminację mięsa, cukru, tytoniu, alkoholu i smażonych potraw, które są źródłem wolnych rodników. Polecane są za to oleje mononasycone (tłoczony na zimno olej z oliwek), oleje bogate w omega-3 (olej lniany lub z ryb głębinowych) oraz w omega-6 (olej z wiesiołka, czarnej porzeczki i ogórecznika). Oleje powinno się włączyć błonnik z liściastych warzyw zielonych, świeżych surowych owoców, otręb, pełnych ziaren, fasoli i nasion. Gdy tylko jest to możliwe, należy kupować produkty organiczne (bez pestycydów, herbicydów, sterydów i antybiotyków) i jeść żywność minimalnie przetworzoną (unikać dodatków i konserwantów lub żywności zawierającej sproszkowane jajka lub mleko).

 

Interpretacja wyników

Cholesterol

<200mg/dl            dobry

199-239 mg/dl      graniczny

240 mg/dl              wysokie ryzyko

LDL

100 mg/dl             dobry

99-159 mg/dl       graniczny

>160 mg/dl           wysokie ryzyko

HDL

50mg/dl                dobry

35-49 mg/dl          graniczny

<35 mg/dl              wysokie ryzyko

 

Zalecane suplementy diety

  • WAPŃ – powinniśmy dostarczać organizmowi 1000mg. Bogate w ten minerał są orzechy, warzywa o zielonych liściach.
  • MAGNEZ – uzupełnianie niedoborów magnezu obniża ciśnienie krwi. Dostępny jest w orzechach, migdałach, ryżu,k bananach, ziemniakach, produktach so jowych, melasie, fasoli, kiełkach przenicy. Profilaktyczna dawka MG to 500mg.
  • OLEJ RYBI – bogaty w kwasy tłuszczowe Omega3,
  • OLEJ Z WIESIOŁKA
  • CZOSNEK
  • SELEN, CYNK, B6, NIACYNA, wit.C
  • AMINOKWASY: tryptofan, tauryna, cysteina
  • koenzym Q10
Więcej informacji w książce dr Preeti Agrawal „Siła jest w Tobie”
Podziel się ze znajomymi
Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page