Dieta po porodzie: coś dla wegetarian

Dieta po porodzie

Dania wegetariańskie

1. Soczewica lub fasola mung ze szpinakiem

• 250 g soczewicy (pomarańczowa)

• 500 g szpinaku

• 25 g ghee lub 1 i 1/2 łyżki oleju

• 2,5 cm cienko pokrojonego kłącza imbiru

• 2 łyżeczki mielonego kminku indyjskiego lub zwykłego

• 1 łyżeczka kurkumy

• 50 g tartego kokosa (niekoniecznie)

• 50 ml wrzącej wody

• sól

Soczewicę umyć, namoczyć na 2-3 godziny. Odcedzić. Umyć szpinak, dobrze odsączyć i gotować pod przykryciem 5 minut. Odcedzić i grubo posiekać. Na patelni rozgrzać klarowane masło, włożyć imbir, smażyć 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać kminek i kurkumę, smażyć 1-2 minuty mieszając. Dodać odcedzoną soczewicę, smażyć na średnim ogniu jeszcze 2-3 minuty. Wlać 300 ml wody, zagotować, przykryć i gotować 30 min. aż będzie miękka. Można przetrzeć. Do kokosa wlać 50 ml wrzącej wody, mieszać aż się rozpuści. Dodać do fasoli razem ze szpinakiem. Doprawić solą. Podawać na gorąco lub na ciepło z ryżem.

 

2. Fasola adzuki (chińska fasola) z warzywami

• 250 g moczonej przez noc fasoli adzuki

• 2 goździki

• 1 łyżeczka kminku indyjskiego

• 1 starta marchewka

• 1 starty korzeń pietruszki

• 8 ziaren pieprzu

• 2 łodygi selera pokrojone

• 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek lub klarowanego masła

• 250 g pokrojonych w kostkę ziemniaków

• 250 g pokrojonej w plasterki młodej cukinii

• sól, pieprz

Namoczoną fasolę zalać świeżą wodą. Dodać goździki, kminek, marchew, pieprz, seler i połowę oliwy. Gotować 10 minut na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 40 min. aż będzie miękka. Resztę oliwy rozgrzać na dużej patelni. Włożyć ziemniaki oraz cukinię, dusić 3-4 minuty. Dodać fasolę, dusić jeszcze 20 minut. Doprawić do smaku, podawać na gorąco z ryżem.

Uwaga: fasolę adzuki można wprowadzić do diety dopiero w 3 lub 4 tygodniu połogu.