Dieta śródziemnomorska, a funkcjonowanie mózgu

Im zdrowsze jest Twoje odżywianie, tym większy może być Twój mózg.

Do tego wniosku doszli naukowcy z Holandii po 10 latach badań, w których brało udział ponad 4,200 osób o średnim wieku 66 lat. Uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego konsumpcji prawie 400 różnych dań oraz zmierzono ich objętość mózgu rezonansem magnetycznym (ang. MRI scans) przez okres 10 lat. Wyniki pokazały, że osoby spożywające pokarm bogaty w owoce, warzywa, orzechy, ryby, produkty pełnoziarniste i wyroby mleczne, oraz napoje o obniżonej zawartości cukru, miały największe objętości mózgu. Naukowcy zauważyli również, że hipokamp – część mózgu odpowiedzialna za zapamiętywanie – był większy wśród uczestników zdrowo się odżywiających. Biorąc pod uwagę zmniejszającą się objętość mózgu wraz z wiekiem, im większy mózg tym lepiej. Podczas badań  nie dowiedziono, czy zdrowe odżywianie jest odpowiedzialne za zwiększone rozmiary mózgu, nie mniej jednak ujawniono pewne powiązania między tymi zjawiskami. Prowadząca badania Meike Vernooij z Medycznego Centrum Uniwersytetu Erasmus w Rotterdamie, zaproponowała tezę, iż utrzymanie zdrowej diety może być odpowiednią strategią zapobiegawczą, by utrzymać i zwiększyć pamięć wśród starszych osób.

Demencja, a dieta śródziemnomorska

Nowo uzyskane wyniki odświeżają wiedzę z przed kilku lat informacjami na temat diety śródziemnomorskiej i jej korzyści na funkcjonowanie mózgu. W 2015 podczas badania przeprowadzonego w Hiszpanii wykryto, że dodanie oliwy z oliwek i orzechów do diety śródziemnomorskiej spowalnia obniżanie się funkcji poznawczych wśród grupy 447 zdrowych seniorów. Wcześniejsze obserwacje wykazały lepsze funkcje poznawcze i mniejsze ryzyko demencji wśród osób spożywających śródziemnomorskie potrawy.

Należy pamiętać, że częstość zapadania na chorobę Alzheimera jest większa wśród osób, których dieta jest bogata w tłuszcze nasycone, które mogą przyczyniać się do zapalania mózgu. Dowody przekonująco wskazują na to, że jedzenie zgodne ze śródziemnomorskim trybem odżywiania i wynikające z tego przeciwzapalne właściwości mogą promować zdrowie zarówno Twojego mózgu, jak i całego ciała.


Źródło:

Meike W. Vernooij et al, “Better diet quality relates to larger brain tissue volumes.” Neurology, May 16, 2018, DOI: doi.org/10.1212/WNL.0000000000005691

 

[yuzo_related] Tagi: , ,

Kategorie: