Siła ziół i przypraw

Czy żywność jest lekarstwem?

Dla wszytskich, którzy głębiej chcieliby poznać temat stosowania przypraw tak by wspierać proces trawienia i zapobiegać powstawaniu chorób, zapraszamy na 12-sty Festiwal Zdrowia.  Podczas tego wydarzenia zapraszamy ma warsztat Sztuka trawienia,  na którym zostaną poruszone kwestia ziół i przypraw i ich dobroczynnemu wpływowi na nasz organizm.

Czy zioła i przyprawy dodawane do tabletek zwalczających choroby mogą zastąpić codziennie nawyki żywieniowe?

Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom ziół i przypraw. W naszej restauracji wiemy jak ważne jest odpowiednie stosowanie ziół i przypraw, które użyte w odpowiedni sposób nadają nie tylko smaku potrawom, ale przede wszystkim wspomagają trawienie i przyswajają wartości odżywcze zawarte w daniach.

Imbir - lek na odporność

Przyprawy i zioła mogą produkować ciepło:

Niektóre przyprawy wzmagają uczucie ciepła, wręcz gorąca w ciele, niezależnie od otaczającej nas pogody. Imbir dodawany do herbaty lub spożywany podczas podróży w zimnym klimacie daje uczucie ciepła oraz przyjemny, pobudzający zapach. Podobne właściwości posiada papryka kajeńska i inne rodzaje papryk, które stymulują wydzielanie potu, przede wszystkim przez aktywację mechanizmu naturalnego chłodzenia organizmu. To wyjaśnia dlaczego są one tak chętnie spożywane w krajach z gorącym klimatem.

 

Przyprawy i zioła mogą redukować bólu:

Kiedy dopadają Cię bóle neurologiczne lub reumatyczne, przyprawy i zioła mogą łagodzić ból. Imbir i papryka chili (zawierające kapsaicynę) zwalczają ból poprzez współdziałanie ze związkami, które służą jako przekaźniki nerwowe: substancje te są dostępne w formie kremów lub żeli o działaniu miejscowym. Podobnie jak niektóre leki przeciwbólowe, rośliny również działają jako naturalne inhibitory COX2, zmniejszając w ten sposób ból i stan zapalny. Dodawanie imbiru, kurkumy lub bazylii do codziennej diety może być przydatne dla osób z nieznacznymi dolegliwościami. Kiedy dopada Cię ból zęba lub dziąseł, olejek goździkowy stosowany doustnie jest skutecznym środkiem znieczulającym, działającym równie dobrze jak benzokaina według badań.

Przyprawy i zioła mogą wzmagać procesy trawienia:

Zapach i smak przypraw stymulują wydzielanie soków i płynów układu pokarmowego, przygotowując organizm do trawienia pokarmu. Anyż i koper włoski hamują tworzenie gazów w jelicie grubym, koper jest również od zarania dziejów stosowany do leczenia kolki niemowlęcej. Wykazano również, że cynamon obniża poziom cukru we krwi. Naukowcy twierdzą, że ta popularna przyprawa może znaleźć zastosowanie w leczeniu cukrzycy. Z kolei rośliny z rodzaju Allium (czosnek, cebula i por) mogą uchronić organizm przed nowotworami układu pokarmowego. Kurkuma, czyli przyprawa curry, także wykazuje obiecujące działanie przeciwnowotworowe.

Przyprawy i zioła mogą zwalczać patogeny układu pokarmowego.

Przez długi czas zioła i przyprawy były stosowane w celu zapobiegania procesom psucia się żywności poprzez zabijanie bakterii i innych szkodliwych mikroorganizmów. Badania wykazały, iż mycie żywności z dodatkiem jednoprocentowego olejku bazyliowego skutecznie eliminuje bakterie obecne na owocach i warzywach. Pieprz może być również sprzymierzeńcem w polepszeniu kondycji Twojego zdrowia. Czarny pieprz nie tylko wykazuje działanie przeciwbakteryjne; cząsteczki obecne w tej powszechnej przyprawie chronią również DNA, stąd przyprawa ta znalazła zastosowanie jako środek przeciwko nowotworom.

 

Przyprawy i zioła jako środki zwalczające infekcje:

W Indiach, bazylia jest powszechnym domowym lekiem na kaszel i przeziębienie oraz stosowana miejscowo na drobne skaleczenia i zadrapania. Ostatnie badania wykazały, że bazylia ma również silne działanie przeciwdrobnoustrojowe i może zmniejszać prawdopodobieństwo występowania skurczu oskrzeli. Tymianek jest kolejnym przykładem zioła stosowanego w leczeniu przeziębienia. Zioło to jest uznane w Europie jako substancja do zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych, działa również efektywnie w leczeniu pleśniawek. Podobnie, herbata szałwiowa jest skuteczna na ból gardła.

Przyprawy i zioła jako środki uspokajające:

 

Czujesz ból żołądka w domu? Cynamon i imbir to dwa, świetne, domowe lekarstwa. Jedna czwarta małej łyżeczki cynamonu dodanej do małej miski z sosem jabłkowym jednocześnie poprawia smak i uspokaja żołądek. Rozmaryn jest tradycyjnym lekiem na bóle głowy – prawdopodobnie ze względu na antyzapalne właściwości. Olej z mięty pieprzowej może skutecznie łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Szałwia jest zatwierdzona w Niemczech jako środek przeznaczony dla osób zmagających się z nadmierną potliwością, a zielarze często polecają je kobietom w okresie menopauzy z nocnymi potami.

 

Przyprawy i zioła jako środki poprawiające samopoczucie:

Gałka muszkatołowa, znany składnik ajerkoniaków i słodyczy, wydaje się mieć korzystny wpływ na nastrój, prawdopodobnie zwiększając wydzielanie serotoniny. Kolejnym obiecującym ziołem poprawiającym samopoczucie jest szałwia. Ostatnie badania sugerują, że zioło to może poprawić niektóre obawy wczesnej choroby Alzheimera. Słowo „sage” oznacza po angielsku szałwia i jest używane do scharakteryzowania mądrej starszej osoby. Być może już przodkowie byli na dobrym tropie wykorzystania tego leku.

 


Źródła:

Tapsell, Linda C., et al. „Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future.” (2006).

Carmona, Richard H., and Mark Liponis, eds. Integrative Preventive Medicine. Oxford University Press, 2017.

Holland, Bridie, et al. Vegetables, herbs and spices: Fifth supplement to McCance and Widdowson’s The Composition of Foods. Vol. 5. Royal Society of Chemistry, 1991.

Madsen, Helle Lindberg, and Grete Bertelsen. „Spices as antioxidants.” Trends in Food Science & Technology 6.8 (1995): 271-277.

 źródła zdjęć: pixabayunsplash

 

[yuzo_related]

Kategorie: