Alkohol, a ryzyko nowotworów

Ryzyko zachorowań i śmiertelność

warsztatyWiadomo od dawna, że alkohol zwiększa ryzyko występowania wielu nowotworów. Najnowsze dane na ten temat wywodzą się z Amerykańskiego Stowarzyszenia Onkologii Klinicznej (ASCO), którego członkami są wybitni specjaliści od chorób nowotworowych. W listopadzie 2017 roku, zespół badaczy opublikował pracę przedstawiającą ryzyko powstania nowotworu na skutek spożycia alkoholu. Na podstawie ankiety przeprowadzonej przez członków ASCO w 2017 roku, obejmującej 4,016 obywatelów Stanów Zjednoczonych, stwierdzono, iż mniej niż 33% osób było świadomych na temat wpływu alkoholu na rozwój choroby nowotworowej. Badanie wykazało, że osoby pijące alkohol są bardziej narażone na rozwój nowotworu gardła, krtani, przełyku, piersi, wątroby i okrężnicy, niż abstynenci alkoholu. Im większe spożycie alkoholu i dłuższy stan nietrzeźwości, tym bardziej zwiększone jest ryzyko wystąpienia nowotworu, w szczególności głowy i szyi.

Według ASCO, w 2012 roku alkohol był przyczyną występowania 5,5% wszystkich przypadków chorób nowotworowych na świecie, z czego większość tych przypadków kończyło się śmiercią. Szacuje się, iż w Stanach Zjednoczonych 3,5% zgonów spowodowanych jest nadmiernym spożyciem alkoholu. Mimo istnienia większego prawdopodobieństwa śmierci u osób będących w częstym stanie nietrzeźwości, to ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej w przypadku umiarkowanego i rzadkiego spożywania alkoholu jest znikome.

Wpływ spożywania alkoholu na nowotwory piersi

Warto wiedzieć, że nawet jeden drink dziennie może znacznie zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu piersi u kobiet. Według ASCO, wypicie jednej lampki wina lub szklanki piwa dziennie zawierających około 10g alkoholu, zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu piersi przed menopauzą o 5%, a po menopauzie o 9%. Warto jednak spojrzeć na te dane z nieco innej perspektywy: 5% to niewiele biorąc pod uwagę, iż ryzyko wystąpienia nowotworu piersi u 40-letnich kobiet wynosi zaledwie 1,45% w przeciągu ostatnich 10 lat. Pięcioprocentowy wzrost zwiększyłby ryzyko wystąpienia choroby do niespełna 1,52%, natomiast długotrwały alkoholizm może zwiększyć zachorowalność na nowotwór z 1,45% do 2,33%.

Umiarkowana dawka? Ile to?

Umiarkowane picie alkoholu może podwoić ryzyko wystąpienia nowotworu płaskonabłonkowego przełyku, jamy ustnej i gardła w porównaniu do abstynentów napoi alkoholowych. Jest ono także związane ze zwiększonym ryzykiem nowotworu piersi u kobiet oraz nowotworu jelita grubego i krtani, zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Amerykański Ośrodek Kontroli i Zapobiegania Chorób (ang. CDC – Center of Diseases Control) jako umiarkowaną dawkę alkoholu określa jeden napój alkoholowy dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn: jedna umiarkowana dawka dzienna to 354 ml piwa, 147 ml wina i 45 ml wódki.

 

Skutki nadmiernego spożycia alkoholu

Nadmierne spożywanie alkoholu (8 lub więcej drinków w przypadku kobiet oraz ponad 15 w przypadku mężczyzn tygodniowo) może powodować pięciokrotne zwiększenie ryzyka wystąpienia nowotworów jamy ustnej, gardła oraz płaskonabłonkowego przełyku w porównaniu do osób niespożywających alkoholu. Alkoholizm trzykrotnie wzmaga zachorowalność na nowotwory krtani i wątroby, oraz gwałtowanie zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się nowotworu piersi u kobiet i jelita grubego u kobiet oraz mężczyzn. Jest on poważnym zagrożeniem, znacznie zwiększającym szanse wystąpienia nowotworów.

Amerykańskie Stowarzyszenie Onkologii Klinicznej (ASCO) podkreśla, iż nawet jedna szklanka alkoholu dziennie może powodować znaczny wzrost prawdopodobieństwa wystąpienia płaskonabłonkowego nowotworu przełyku, jamy ustnej, gardła lub piersi. Zespół badawczy zauważył również korelację między piciem alkoholu, a występowaniem nowotworu trzustki i żołądka, jak i również zwiększoną rolę alkoholu w pojawianiu się nowotworu płuc. Jednak wielu nałogowych alkoholików pali również papierosy, przez co ciężko jest wykazać konkretną korelację.

Trzeba jednak pamiętać, iż picie alkoholu posiada pewne pozytywne efekty zdrowotne. Istnieją dowody przedstawiające zmniejszone ryzyko występowania chorób serca, cukrzycy czy udaru mózgu, przy umiarkowanym i rzadkim spożywaniu alkoholu, a przecież choroby sercowe stanowią większy procent zgonów w Stanach Zjednoczonych niż choroby nowotworowe.


Źródła:

Connor, Jennie. „Alcohol consumption as a cause of cancer.” Addiction 112.2 (2017): 222-228.

https://www.asco.org

źródło zdjęcia unsplash.com

Podziel się ze znajomymi
Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page