Dieta śródziemnomorska w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych

Brytyjscy naukowcy, którzy przez 17 lat przebadali ponad 23000 osób w wieku od 40 do 77 lat, odkryli iż kobiety ściśle przestrzegające dietę śródziemnomorską wykazują niższe ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 22 procent. Fakt ten okazał się prawdą bez różnicy czy kobiety osiągnęły menopauzę, czy też były na hormonalnej terapii zastępczej.

Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy wykazali, że wśród uczestników badań będących na diecie śródziemnomorskiej:

  • ryzyko udaru mózgu spadło o 17 procent zarówno w przypadku mężczyzn jak i kobiet
  • odnotowano 13 procentowe zmniejszenie ryzyka wystąpienia problemów sercowych wśród uczestników badania podatnych na choroby układu krążenia, niezależnie od tego jak bardzo przestrzegali oni diety.

Naukowcy nie byli w stanie wyjaśnić dlaczego występują różnice w procentowym spadku ryzyka wystąpienia zawału serca w zależności od płci. Jeden z autorów badania, dr Ailsa A. Welch z Uniwersytetu Anglii Wschodniej, zasugerowała, iż składniki diety mogą wpływać na mężczyzn inaczej niż kobiety. W celu określenia jak ściśle uczestnicy badania przestrzegali diety, poproszono ich o prowadzenie tygodniowych dzienników dietetycznych, które są uważane za bardziej precyzyjne i wiarygodne niż kwestionariusze stosowane w badaniach żywieniowych.

 


Źródła:

Katherine E. Paterson et al. Mediterranean Diet Reduces Risk of Incident Stroke in a Population With Varying Cardiovascular Disease Risk Profiles. Stroke: Journal of the American Heart Association, September 20, 2018 DOI: 10.1161/STROKEAHA.117.020258

źródło zdjęcia: pixabay.com

 

Podziel się ze znajomymi
Share on Facebook
Facebook
Email this to someone
email
Print this page
Print