Nowoczesna dieta wrogiem naszych kości: białko, przetworzona żywność, mleko

Przedstawiamy kolejne fakty na temat szkodliwego działania współczesnej diety.

Żywność przetworzona

Współczesne sposoby przetwarzania i produkcji żywności  sprawiają, że nasza dieta zawiera znacznie mniejszą ilość witamin i minerałów niż dieta ludzi żyjących dawniej. W dzisiejszym społeczeństwie, przy bardzo dużym tempie życia, olbrzymi nacisk kładzie się na żywność gotową do spożycia, łatwą do kupienia i przygotowania, którą można przechowywać przez długi czas na półkach. Produkty żywnościowe są wybielane, napromieniowywane, poddawane działaniu bardzo wysokich temperatur, kwasów lub zasad o dużym stężeniu albo zanieczyszczane tysiącami związków chemicznych, które mają nadawać im odpowiedni wygląd i kolor czy modyfikować je w taki sposób, by smakowały i wyglądały jak „prawdziwe”, domowe jedzenie.


Niedobory

Jednym z objawów niekorzystnego wpływu nowoczesnej diety na nasze kości jest niedobór lizyny, którego przyczyną są procesy przetwarzania żywności. Lizyna jest jednym z ośmiu podstawowych aminokwasów, z których wytwarzane są cząsteczki białka w organizmie. Badania dowiodły, że kiedy białka poddane są działaniu kwasów, w wysokiej lub nawet średniej temperaturze, w obecności cukru, duża ilość lizyny ulega zniszczeniu. Niedobór lizyny jest zatem prawdopodobny, mimo diety bogatej w białka. U osób z rzadko spotykaną wadą genetyczną, znaną jako lizynowa nietolerancja białka, osteoporoza rozwija się już w dzieciństwie. A to oznacza, że długotrwały, nawet bardzo niewielki niedobór lizyny, spowodowany przez drastyczne metody i techniki przetwarzania żywności, może mieć niepożądany wpływ na kości. Aby zachować odpowiedni poziom tego niezbędnego aminokwasu, powinnyśmy zatem stosować odpowiednią dietę, o której w szczegółach piszę w rozdziale 16.

 

Nadmiar białka zwierzęcego

Kiedy spożywamy więcej białka niż wymagają tego nasze potrzeby odżywcze, jego nadmiar nie jest magazynowany (tak jak magazynowany jest tłuszcz), lecz musi zostać wydalony z organizmu. Nadmiar białka jest katalizowany, a powstałe produkty uboczne wydalane w moczu. Wydzielanie

produktów ubocznych rozpadu białek przez nerki zwiększa z kolei wydalanie wapnia w moczu.

Stosunek wapnia spożywanego do wapnia wydalanego w moczu nazywamy równowagą wapniową. Wysokie spożycie białka wytwarza negatywną równowagę wapniową (tzn. wydalamy więcej wapnia niż go przyswajamy). Z kolei dla zachowania równowagi homeostatycznej konieczny jest stały poziom wapnia w osoczu krwi, co powoduje, że wapń zostaje uwolniony z kości, by zastąpić wapń, który utraciłyśmy). Dlatego też, powołując się na najnowsze badania, podaje się, że zapotrzebowanie dorosłej osoby na białko wynosi zaledwie około 40-60 g dziennie.


Mleko

Powszechnie wierzy się, że picie mleka zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy i poprawia stan naszych kości. Zapominamy jednak o tym, że w wielu krajach rozwijających się mleko nie jest istotną częścią diety, spożycie wapnia jest niskie, a mimo to osteoporoza jest tam mniej powszechna niż w Europie. W tych krajach spożywa się głównie wapń pochodzący z roślin, szczególnie z roślin liściastych, które włączają wapń do swojej budowy razem z innymi minerałami, witaminami i bogatymi w energię związkami umożliwiającymi jego absorpcję.
Trudno powiedzieć, czy samo picie mleka zapobiega osteoporozie, trzeba jednak podkreślić, że ludzie uczuleni na produkty mleczne nie powinni pić mleka jako dietetycznego źródła wapnia. Osoby, u których występuje nietolerancja laktozy, zwykle mogą jeść jogurty i sery. Wszyscy powinniśmy unikać mleka homogenizowanego (bez względu na to, czy jesteśmy na mleko uczuleni czy nie), gdyż podnosi ono ryzyko rozwoju miażdżycy, a co za tym idzie – chorób serca (cząsteczki mleka przy homogenizowaniu ulegają rozdrobnieniu do tego stopnia, że mogą przenikać przez błony komórkowe i wywoływać reakcje w postaci stanów zapalnych).


Źródła witamin dla zdrowych kości

Najbogatszymi źródłami wapnia niepochodzącego z produktów mlecznych są warzywa o ciemnozielonych liściach i brokuły. Jedynym wyjątkiem jest szpinak, który zawiera trudno przyswajalny wapń (calcium oxalate). Dobrymi źródłami wapnia są również owoce cytrusowe, ryby z jadalnymi ościami (takie jak makrela), rośliny strączkowe i pełne nasiona zbóż.


Fragment pochodzi z książki: Siła jest w tobie, dr Preeti Agrawal

źródło zdjęć pixabay.com

 
Podziel się ze znajomymi
Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page