Dieta niemowląt- cenne wskazówki

Jeśli od małych lat przyzwyczaimy dziecko do ostrych i słodkich smaków (chipsy, paluszki, czekolady, cukierki) ,to potem trudno jest zrezygnować z podawania my tych smaków. Nawyki żywieniowe wykształcone we wcześniejszych latach towarzyszą nam przez cały życie. Wprowadzenie stałego pokarmu w sposób świadomy ma ogromny wpływ na zdrowie naszych dzieci. Przedstawiamy, kilka ważnych rad i wskazówek o których warto pamiętać.

O czym warto pamiętać?

  1. Przygotowując posiłki dla dzieci poniżej pierwszego roku życia nie używaj soli. Sól wprowadzaj stopniowo- na początku w możliwie niewielkiej ilości. Większość produktów ( zboża, warzywa strączkowe) zawiera pewne ilości naturalnej soli, zatem organizm dziecka nie potrzebuje jej więcej.
  2. Unikaj powszechnie stosowanych olejów rafinowanych, margaryn oraz wszelkich smarowideł i przekąsek sporządzanych z utwardzonych olejów. Najlepszym źródłem zdrowego tłuszczu dla naszego dziecka są: świeże masło, masło klarowane oraz oleje tłoczone na zimno.
  3. Unikaj cukru rafinowanego , czekolady, cukierków. Cukier zwiększa podatność na wszelkie stany zapalne ( przeziębienie, katar, infekcje dróg moczowych itd.), powoduje próchnicę zębów, demineralizuje kości oraz jest przyczyna nadpobudliwości u dzieci. Z kolei czekolada zmniejsza przyswajanie wapnia a także nadmiernie pobudza układ nerwowy u dzieci.
  4. Surowe owoce należy podawać w ograniczonej ilości(1-2 porcje dziennie zależnie od pory roku) i najlepiej te, które rosną w danym kraju ( unikać importowanych owoców cytrusowych, gdyż powodują alergie). W zimie owoce należy podawać w formie gotowanej i ciepłej.
  5. Soki warzywne i owocowe należy podawać w rozsądnych ilościach- latem częściej, zaś zimą zdecydowanie rzadziej. Należy unikać soków z kartonu- zwykle są słodzone, ulepszane barwnikami, substancjami zapachowymi. Przesłodzone soki powodują wyraźne zmniejszenie łaknienia. Takie osłodzone napitki dostarczają dziecku niepotrzebnych, pustych kalorii, zamiast cennych składników odżywczych.
  6. Jeżeli dziecko ma skłonność do alergii-unikaj potraw z dodatkiem białej mąki pszennej .Biała mąka oraz sporządzone na jej bazie produkty zwiększają wytwarzanie śluzu i przez to alergia się nasila. Zamiast pszennej można zastosować mąkę z orkiszu ( stara odmiana zboża która nie powoduje alergii).
  7. Przygotowując posiłki dla dziecka unikaj wegety oraz innych przypraw zawierających wzmacniacze zapachu i smaku. Sztuczne przyprawy niszczą kubki smakowe u dzieci i przez co przestają im smakować naturalne produkty – warzywa, kasze itd.
  8. Do potraw najlepiej stosować naturalne zioła ( majeranek, pietruszka, koper) , kurkumę, kolendrę czy kminek
  9. Poproś rodzinę i przyjaciół, aby nie przynosili twojemu dziecku cukierków, czekolady, chipsów, paluszków oraz innych słodkości.

Inny artykuł z serii o odżywianiu -> Co zrobić żeby dziecko nie było niejadkiem


Tekst pochodzi z książki dr Preeti Agrawal „Dieta dla niemowląt”

Podziel się ze znajomymi
Share on FacebookShare on Google+Email this to someonePrint this page