Dieta niemowląt- cenne wskazówki
Jeśli od małych lat przyzwyczaimy dziecko do ostrych i słodkich smaków (chipsy, paluszki, czekolady, cukierki) ,to potem trudno jest zrezygnować z podawania my tych smaków. Nawyki żywieniowe wykształcone we wcześniejszych latach towarzyszą nam przez cały życie. Wprowadzenie stałego pokarmu w sposób świadomy ma ogromny wpływ na zdrowie naszych dzieci. Przedstawiamy, kilka ważnych rad i wskazówek o których warto pamiętać.
O czym warto pamiętać?
- Przygotowując posiłki dla dzieci poniżej pierwszego roku życia nie używaj soli. Sól wprowadzaj stopniowo- na początku w możliwie niewielkiej ilości. Większość produktów ( zboża, warzywa strączkowe) zawiera pewne ilości naturalnej soli, zatem organizm dziecka nie potrzebuje jej więcej.
- Unikaj powszechnie stosowanych olejów rafinowanych, margaryn oraz wszelkich smarowideł i przekąsek sporządzanych z utwardzonych olejów. Najlepszym źródłem zdrowego tłuszczu dla naszego dziecka są: świeże masło, masło klarowane oraz oleje tłoczone na zimno.
- Unikaj cukru rafinowanego , czekolady, cukierków. Cukier zwiększa podatność na wszelkie stany zapalne ( przeziębienie, katar, infekcje dróg moczowych itd.), powoduje próchnicę zębów, demineralizuje kości oraz jest przyczyna nadpobudliwości u dzieci. Z kolei czekolada zmniejsza przyswajanie wapnia a także nadmiernie pobudza układ nerwowy u dzieci.
- Surowe owoce należy podawać w ograniczonej ilości(1-2 porcje dziennie zależnie od pory roku) i najlepiej te, które rosną w danym kraju ( unikać importowanych owoców cytrusowych, gdyż powodują alergie). W zimie owoce należy podawać w formie gotowanej i ciepłej.
- Soki warzywne i owocowe należy podawać w rozsądnych ilościach- latem częściej, zaś zimą zdecydowanie rzadziej. Należy unikać soków z kartonu- zwykle są słodzone, ulepszane barwnikami, substancjami zapachowymi. Przesłodzone soki powodują wyraźne zmniejszenie łaknienia. Takie osłodzone napitki dostarczają dziecku niepotrzebnych, pustych kalorii, zamiast cennych składników odżywczych.
- Jeżeli dziecko ma skłonność do alergii-unikaj potraw z dodatkiem białej mąki pszennej .Biała mąka oraz sporządzone na jej bazie produkty zwiększają wytwarzanie śluzu i przez to alergia się nasila. Zamiast pszennej można zastosować mąkę z orkiszu ( stara odmiana zboża która nie powoduje alergii).
- Przygotowując posiłki dla dziecka unikaj wegety oraz innych przypraw zawierających wzmacniacze zapachu i smaku. Sztuczne przyprawy niszczą kubki smakowe u dzieci i przez co przestają im smakować naturalne produkty – warzywa, kasze itd.
- Do potraw najlepiej stosować naturalne zioła ( majeranek, pietruszka, koper) , kurkumę, kolendrę czy kminek
- Poproś rodzinę i przyjaciół, aby nie przynosili twojemu dziecku cukierków, czekolady, chipsów, paluszków oraz innych słodkości.
Inny artykuł z serii o odżywianiu -> Co zrobić żeby dziecko nie było niejadkiem
Tekst pochodzi z książki dr Preeti Agrawal „Dieta dla niemowląt”
[yuzo_related] Tagi: dieta niemowląt, dziecko, mama, odżywianie
Kategorie: Zdrowie dziecka i nastolatków