Dieta po porodzie
Co jest bezpiecznie, czego unikać?
Wiele kobiet zastanawia się jak powinna wyglądać ich dieta po urodzeniu dziecka: jakie potrawy(produkty) spożywać, jakich zaś unikać? Nie trzeba nikogo przekonywać, że dieta ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Obserwujemy, że w ostatnim czasie w niepokojącym tempie rośnie liczba dzieci z problemami alergicznymi, noworodki mają dokuczliwe kolki a ich mamy muszą się zmagać z całą gamą problemów związanych z karmieniem piersią. Dlaczego tak się dzieje? Skąd ta plaga kolek, alergii i wielu innych problemów zdrowotnych? Często zadaję sobie pytanie: dlaczego tak niewiele osób dostrzega oczywisty związek między trapiącymi nas i nasze maluchy dolegliwościami a tym co jemy? Warto się nad tym zastanowić, zanim przyjdzie nam zmagać się z alergią, kolką, brakiem pokarmu w piersi. Najprostszym, najtańszym a zarazem najskuteczniejszym sposobem zapobiegania tym dolegliwościom jest prawidłowa dieta. Pracując od wielu lat z kobietami w ciąży i matkami po porodzie mogę stwierdzić, że matki, które stosują jej reguły zapewniają dobre zdrowie sobie i swoim maluchom. Nie ma lepszego lekarstwa na dziecięce alergie i kolki czy problemy z laktacją niż świadoma, zrównoważona dieta.
Inspiracje z Dalekiego Wschodu
Wiedza o tym jak powinna się odżywiać matka po porodzie jest powszechnie znana i stosowana w kulturach Dalekiego Wschodu. Dzięki stosowaniu przekazywanej od wielu pokoleń mądrości związanej z dietą alergie, kolki, depresje poporodowe i problemy z karmieniem piersią, praktycznie tam nie występują. Obserwując zmagania polskich kobiet po porodzie i analizując dolegliwości noworodków jestem przekonana, że trzeba czerpać z wiedzy, którą od tysiącleci oferują tamte kultury. Korzystając z tej wiedzy na polskim gruncie trzeba oczywiście uwzględnić tutejszy klimat i zwyczaje żywieniowe .
Przedstawiamy kilka podstawowych zasad
- Przede wszystkim każdy posiłek w okresie połogu powinien być ciepły, gotowany i podawany regularnie. W pierwszym tygodniu po porodzie, należy jeść specjalnie przygotowany rosół (przygotowany według kuchni chińskiej) oraz zupy z karpia(koi-koku).
- Trzeba jeść dużo gotowanych warzyw (oprócz kapusty , kalafiora, fasoli i grochu), najlepiej w zupie, duszone, na parze. Przez pierwszych sześć tygodni po porodzie nie należy jeść surowych warzyw i owoców.
- Na drugie danie polecamy ryż (naturalny, parboiled lub basmati), kaszę jaglaną , kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną, płatki owsiane, ziemniaki. Trzeba unikać produktów z białej mąki oraz z kaszy manny.
- Na drugie danie można jeść gotowane ryby, gotowane jajka (ekologiczne), mięso gotowane (na początku unikać kurczaków z hodowli przemysłowej oraz wędliny i kiełbasy-one często zawierają dużo konserwantów).
- Dla wegetarian fasola mung (może być wprowadzona od początku) inne fasole można wprowadzać powoli obserwując reakcje dziecka.
- Jeśli chodzi o słodycze (czekolada, słodkie bułki, ciasta, ciasteczka), cukier- w pierwszym okresie po porodzie należy ich unikać, gdyż mogą być przyczyną kolki u noworodków. Zamiast tego można (w małych ilościach i ostrożnie) używać naturalnego miodu, zjeść jabłko na ciepło, moczone migdały i moczone rodzynki. Unikać także orzechów oraz innych suszonych czy kandyzowanych owoców
- Warto stosować naturalne oleje tłoczone na zimno (oliwę z oliwek, oleju słonecznikowego, oleju sezamowego). Unikaj olejów rafinowanych.
- Warto także wyeliminować: czarną herbatę, kawę oraz inne produkty zawierające kofeinę (mogą być one przyczyną niepokoju u dzieci, niepotrzebnie stymulując ich układ nerwowy). Zamiast herbaty i kawy można pić zioła , które oczyszczają i wzmacniają organizm matki, utrzymują produkcje mleka i nie drążnią delikatnych jelit noworodka. Kawa zbożowa i ciepła woda są dobrymi napojami dla matki po porodzie.
- Karmiąca matka nie powinna używać produktów zawierających mleko w proszku, produktów z białej mąki, białego makaronu, i białego ryżu.
Przygotowując posiłki warto pamiętać o tych ogólnych zasadach. Możemy być pewni, że przestrzegając tych zasad unikniemy problemów zdrowotnych u dziecka i tym samym uzyskamy dobre samopoczucie i zdrowie dla siebie. Na pewno nie zabraknie nam żadnych witamin oraz mikro- i makroelementów. Odpowiednio zestawione pokarmy roślinne, białka zwierzęce, zioła oraz dobre tłuszcze sprzyjają optymalnej laktacji.
Kategorie: Połóg. Matkowanie matce, Zdrowie dziecka i nastolatków